Home » Interviu. Интервью » Vasile Ivatișin: „Nu există cultură la care să nu lucrăm cu produsele BASF, indiferent că vorbim de cereale, sfeclă sau floarea soarelui”
Vasile Ivatișin: „Nu există cultură la care să nu lucrăm cu produsele BASF, indiferent că vorbim de cereale, sfeclă sau floarea soarelui”

Vasile Ivatișin: „Nu există cultură la care să nu lucrăm cu produsele BASF, indiferent că vorbim de cereale, sfeclă sau floarea soarelui”

Distribuie articolul:

Interviu cu Vasile Ivatișin, agronom-șef „Climăuțanul-Agro” SRL în timpul seminarului „Strategia de cultivare și creștere a culturilor de cîmp prin utilizarea sistemelor de protecție propuse de compania BASF”

Dle Vasile Ivatișin, ce părere aveți despre seminar?

Eu sunt destul de mulțumit de informația prezentată în timpul seminarului „Strategia de cultivare și creștere a culturilor de cîmp prin utilizarea sistemelor de protecție propuse de compania BASF”. În general, încerc să nu lipsesc de la seminarele pe care le organizează compania BASF. În primul rînd, în cadrul acestora primim o informație amplă despre noile produse și despre sistemele pentru protecția plantelor. În al doilea rînd, la aceste seminare vin specialiștii de la BASF din Ucraina care se împărtășesc cu experiența lor și avînd experiența noastră, le putem suprapune ca să facem niște concluzii și să încercăm să evităm anumite greșeli. Actualmente, este absolut necesar să analizăm multilateral atît condițiile în care se dezvoltă în anul curent plantele, cît și ce am avut în trecut, mă refer la cultura premărgătoare, buruieni etc., pentru a alege strategia optimă de lucru. Tehnologiile agricole de azi ne impun să evităm greșelile. Costul greșelilor tehnologice e mare și are un impact financiar negativ. Făcînd un pas greșit primăvara, putem avea un rezultat foarte prost toamna și un an pierdut pentru dezvoltare. Lucru care nu ni-l putem permite.

vasile-ivatisin3

Cum apreciați colaborarea Dvs. cu compania BASF?

„Climăuțanul-Agro” SRL de ani buni lucrează cu produsele BASF prin intermediul distribuitorului lor oficial – „Veaces-Nova” SRL. Evident, sunt prezent la toate seminarele BASF pentru a fi la curent cu noutățile care apar, pentru a vedea pe viu rezultatele experiențelor, noile tehnologii oferite.

Pentru noi contează mult colaborarea cu BASF în munca de zi cu zi. Atît specialiștii de la BASF, cît și cei de la ei „Veaces-Nova”, sunt foarte receptivi la toate doleanțele și solicitările noastre. Și ne consultă ori de cîte ori avem nevoie sau apar anumite întrebări. Repet, în agricultura modernă teama de a face o greșeală este foarte mare, costul lor este enorm. De aceea și noi lucrăm doar cu produsele companiilor în care avem încredere totală, cum ar fi BASF.

Care din produsele prezentate azi la seminar deja le utilizați?

„Climăuțanul-Agro” tot timpul a pledat pentru soluții inovatoare. Cred că o mare parte din succesul nostru se datorează faptului că tot timpul am fost deschiși la aplicarea noilor tehnologii și noilor produse. Astfel, dacă pentru unii agricultori multe din produsele prezentate astăzi sunt o noutate, majoritatea din ele noi deja le aplicăm cu succes.

Astfel, tot orzul de toamnă, peste 450 ha, l-am tratat cu Systiva®. Și o să vă spun sincer: rezultatele pe care le avem acum ne bucură mult, ne uităm la starea orzului ca la o minune și ne convingem că atunci cînd am luat decizia să prelucrăm semințele de orz de toamnă cu fungicidul Systiva® – am luat o decizie corectă. Toată primăvara plantele de orz au fost protejate de boli. Acum deja e vara și vedem că nu va trebui să mai prelucrăm orzul cu alte fungicide. Suntem foarte mulțumiți de starea orzului și am primit și un surplus economic considerabil deoarece nu a trebuit să mai facem o tratare cu fungicid. Și este foarte important că am economisit timp primăvara – nu a trebuit să revenim în orz. Iar după cum știți, primăvara timpul este foarte prețios pentru agricultori.

Și la grîul de toamnă am lucrat contra bolilor cu produse BASF. Astfel noi am folosit fungicidul Capalo® – rezultatul este foarte bun. De asemenea pe anumite cîmpuri am testat și Adexar® SE Plus – care este un fungicid nou pe piața RM. La toamnă vom face un bilanț. Și vom vedea care va fi soluția optimă de utilizare a acestor fungicide. Nu trebuie să uităm că în diferiți ani avem condiții diferite de dezvoltare a plantelor, astfel noi trebuie să avem mai multe variante de intervenție. Și în acest context sistemele de protecție prezentate la seminar pentru diferite condiții de dezvoltare a culturilor sunt de un ajutor de neprețuit.

Aș vrea să menționez că nu există cultură la care să nu lucrăm cu produsele BASF, indiferent că vorbim de cereale, sfeclă sau floarea soarelui. Astfel, produsele BASF le avem incluse în toate pachetele tehnologice.

Spre exemplu, anul acesta am semănat 100 ha de mazăre, iar sistemul de protecție este format doar din produse de la BASF: începînd cu tratarea semințelor și finalizînd cu fungicidul. Astfel, pentru lupta cu buruienile am folosit erbicidul Basagran® M, în calitate de  insecticid – Fastac®, iar pentru protecția plantelor contra bolilor am utilizat  Cabrio™ Top, care este cel mai performant fungicid pentru cultura mazării. Suntem foarte mulțumiți cum arată această cultură.

Vă mulțumim pentru interviu.

Distribuie articolul: