Home » Noutăţi. Новости » FAO anunță cele mai mari stocuri mondiale de cereale din ultimii 16 ani
FAO anunță cele mai mari stocuri mondiale de cereale din ultimii 16 ani

FAO anunță cele mai mari stocuri mondiale de cereale din ultimii 16 ani

Distribuie articolul:

Prețurile globale ale alimentelor au scăzut marginal în luna noiembrie, deoarece prețurile scăzute ale produselor lactate au compensat o creștere accentuată a prețurilor la zahăr și uleiurile vegetale, potrivit celui mai recent Indice FAO al prețurilor alimentelor.

Indicele a atins în medie 175,8 puncte în luna noiembrie, în scădere cu 0,5% față de luna precedentă,  în creștere cu 2,3% față de anul precedent.

FAO a revizuit, de asemenea, previziunile sale globale privind cerealele și acum se așteaptă ca livrările la nivel mondial să crească la aproape 3 331 milioane de tone, un nivel tot mai mare.

Indicele FAO pentru prețurile alimentelor înregistrează lunar schimbările prețurilor internaționale la un coș de produse alimentare.

Declinul din noiembrie a fost determinat de o scădere lunară cu 4,9 la sută a indicelui FAO pentru prețurile la produsele lactate, deoarece cotațiile untului, brânzeturilor și prafului de lapte integral și degresat au scăzut.

În schimb, indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 4,5% pe parcursul lunii, datorită în principal unei scăderi a exporturilor din Brazilia și preocupărilor potrivit cărora prețurile mai ridicate la petrol ar putea conduce la o producție mai mare de trestie de zahăr pentru a produce etanol.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut de asemenea cu 1,2% în cursul lunii, creștere determinată de prețurile mai ridicate ale uleiului de soia, în timp ce valorile uleiului de palmier au scăzut din cauza nivelurilor mai mari decât cele preconizate în Malaysia.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a fost în general neschimbat, pe măsură ce prețurile la carnea de bovine au crescut, iar cotațiile la carnea de porc au scăzut.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a înregistrat o creștere mică în luna noiembrie, determinată de o creștere cu 1,1% a cotațiilor internaționale la orez.

Creșterea producției de cereale și a stocurilor

FAO și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale la 2 627 de milioane de tone, cu aproximativ 13,4 milioane de tone mai mare decât estimările sale din octombrie, cea mai mare parte a creșterii reflectând în principal estimări mai mari pentru randamentele de porumb din Statele Unite și o creștere semnificativă a plantațiilor de porumb în Indonezia.

Producția globală de grâu este în prezent estimată la 754,8 milioane de tone, în timp ce producția de orez este estimată la 500,8 milioane de tone, ambele fiind doar cu puțin mai jos față de nivelurile lor record din 2016.

Utilizarea globală a cerealelor se așteaptă acum să crească cu 1,2% în sezonul 2017/18, ajungând la 2 599 milioane de tone, cu o cantitate mai mare de orez și grâu destinate consumului uman direct și mai multe cereale grosiere utilizate pentru hrănirea animalelor.

Rezervele mondiale de cereale vor crește până la un nivel record de 726 milioane de tone, potrivit ultimelor estimări ale FAO. Se așteaptă ca atât stocurile de grâu cât și cele de porumb să atingă niveluri record.

Stocurile mari se estimează că vor ridica rata globală de rezerve versus utilizare a cerealelor la 27,3% până la sfârșitul anului 2017/18,  atingând astfel cel mai înalt nivel din ultimii 16 ani.

Distribuie articolul: