Home » Interviu. Интервью » Munca agricultorilor este una deosebită, iar creșterea pîinii este cea mai nobilă meserie
Munca agricultorilor este una deosebită, iar creșterea pîinii este cea mai nobilă meserie

Munca agricultorilor este una deosebită, iar creșterea pîinii este cea mai nobilă meserie

Distribuie articolul:

Interviu cu Ivan Melnic, director „Agrodena” SRL, s. Medveja, r-nul Briceni

Cum ați început afacerea în agricultură?

„Agrodena” SRL a fost fondată la sfîrșitul lui 2003. Am început cu 460 ha în primul an. Actualmente, cultivăm 900 de ha de culturi de cîmp și 60 ha de livadă. Lucrăm terenurile din comuna Medveja. Dacă va exista posibilitate, pe viitor, intenționăm să mărim  suprafața prelucrată.

Am început cu tehnica agricolă care ne-a revenit în calitate de cotă valorică, iar o parte din tehnica necesară, la început, o arendam.

Acum întregul parc de tehnică este reînnoit. Am început să înnoim parcul de combine. Recent, am cumpărat o combină nouă „Vector”.  Nu poți face agricultură de succes fără tehnică bună.

melnic2

Care sunt culturile pe care vă axați?

Culturile de bază pe care le cultivăm sunt grîul și orzul de toamnă, floarea soarelui și soia.

Spre regretul nostru, în ultimii ani, din cauza cantității reduse de precipitații, am înregistrat recolte mici la soia. Recolta medie este 1,2-1,5 t/ha, ceea ce face nerentabilă cultivarea ei.

Din anul trecut, am început să semănăm porumb. Inițial, pe suprafețe mai mici – vom vedea care vor fi rezultatele. Am cumpărat și un heder pentru porumb. Sperăm că vom înregistra rezultate bune și atunci vom mări suprafețele.

În ultimul timp, tot mai mulți agricultori revin la rapiță…

La moment, nu ne interesează această cultură. Am încercat să o cultuvăm într-un an, dar rezultatele care le-am obținut nu ne-au mulțumit. De aceea preferăm să lucrăm cu acele culturi, la care avem rezultate bune.

Spre exemplu, anul trecut, de pe un cîmp de 70 de ha am obținut o recoltă de 68 q/ha grîu de toamnă. Premergător a fost soia. Și semănatul l-am efectuat în termeni optimi. Iar dacă vorbim de recolta medie la grîu de toamnă, aceasta a fost de peste 6 t/ha, ceea ce este un rezultat destul de bun.

Și la floarea soarelui obținem în medie 3 tone la ha. În afară de anul 2016 – an secetos,  cînd recolta a fost de 2,2 t/ha.

Un factor important pentru obținerea rezultatelor bune în agricultură este protecția plantelor. Ce ne puteți spune despre colaborarea cu „Sanctum AG” și „BASF”?

Nu există cultură la care să nu lucrăm cu produsele „BASF”, indiferent că vorbim de cereale, soia sau floarea soarelui. Astfel, produsele „BASF” le avem incluse în toate pachetele tehnologice.

Deja de 4 ani colaborăm cu compania „Sanctum AG”, prin intermediul căreia achiziționăm atît produse de uz fitosanitar de la „BASF”, cît și semințe de culturi tehnice și fertilizanți foliari.

Suntem mulțumiți de colaborarea cu „Sanctum AG” și „BASF”. Specialiștii lor nu doar recomandă ce produse să folosim la protecția plantelor, ci și oferă soluții complete în funcție de condițiile climaterice, dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Astfel, noi comunicăm permanent, or, fiecare an e diferit și pentru a avea rezultate, trebuie permanent să monitorizăm starea culturilor.

melnic3

Pot să afirm că, de cînd lucrăm cu aceste companii, nu s-a întâmplat să nu găsim soluții, indiferent de problema care apărea. Iar dacă luăm în considerație condițiile climaterice în continuă schimbare, aceasta este foarte important.

Suntem mulțumiți de calitatea produselor și semințelor și de politica de prețuri pe care o practică.

Cu ce probleme vă confruntați?

Una din problemele cu care ne ciocnim este că periodic, apar diferite persoane care nu au nicio legătură cu agricultura, le promit oamenilor marea și sarea, arendează și încearcă să prelucreze terenurile, iar peste un an-doi se lasă păgubași. Și aceste terenuri trebuie din nou prelucrate, salvate de buruieni. În plus, în perioada în care așa-zișii antreprenori „prelucrează” aceste terenuri, ele devin un „incubator” de boli, buruieni și dăunători și au de suferit culturile de pe terenurile din apropiere.

Deranjează mult și faptul că nu sunt respectate contractele în agricultură. Deseori este complicat să-ți faci planuri de viitor.

Ce îndemn aveți pentru agricultori?

Vreau să le doresc agricultorilor răbdare și iar răbdare. Fiecare an este diferit. Sunt ani buni, cînd ne bucurăm de rezultate. Dar sunt și ani nefavorabili, cînd înregistrăm pierderi. Acesta e destinul agricultorilor. Important e să rămînem optimiști.

Și indiferent de greutățile prin care trecem, nu trebuie să uităm că munca agricultorilor este una deosebită, iar creșterea pîinii este cea mai nobilă meserie.

În rest le doresc la toți sănătate și succes. Și multă-multă baftă. Pentru că orice am spune, în afară de sîrguință și profesionalism, pentru a avea succes în agricultură, totuși trebuie și un pic de noroc, pentru a avea condiții climaterice bune.

Distribuie articolul: