Home » Noutăţi. Новости » Alverde – cea mai inovatoare soluție contra gândacului din Colorado
Alverde – cea mai inovatoare soluție contra gândacului din Colorado

Alverde – cea mai inovatoare soluție contra gândacului din Colorado

Distribuie articolul:

Gândacul din Colorado este principalul dăunător al culturilor de cartofi, dar și al celor de tomate sau vinete.

Gândacul din Colorado poate fi recunoscut cu ușurință.

colorado6

Gândacul din Colorado adult iernează în sol, iar în funcție de tipul solului și de umiditate, poate ajunge la o adâncime mai mare sau mai mică. Spre exemplu, în solurile umede, acesta intră până la 10-20 cm adâncime, iar în solurile nisipoase și uscate, poate ajunge până la 1 m. Pperioada în care se retrage începe cu a doua jumătate a lunii septembrie și se termină la sfârșitul lunii octombrie.

Acesta începe să iasă din sol primăvara, atunci când temperatura medie trece de 12 grade Celsius, iar temperatura maximă ajunge până la 17 grade. Asta înseamnă că, la noi în țară, perioada ieșirii din hibernare este cuprinsă între începutul lunii aprilie și până la începutul lunii mai. Gândacii din Colorado încep să iasă din sol în special după-amiază, atunci când temperatura solului este mai mare de 15 grade.

Dacă nu sunt ținuți sub control, gândacii din Colorado pot provoca pagube mari culturilor de cartofi, tomate sau vinete.

colorado5

Unica soluție eficientă de combatere a lor este tratamentul cu insecticide.

Soluția BASF pentru combaterea gândacului din Colorado este insecticidul Alverde.

Alverde este un insecticid cu o mare eficacitate împotriva larvelor, dar și a gândacilor din Colorado adulți. Substanța activă metaflumizon acționează asupra insectelor prin inhibarea impulsurilor nervoase și prin apariția unei stări de paralizie, urmată la câteva ore de moartea acestora. Avantajul folosirii acestui insecticid este faptul că are acțiune rapidă și poate fi folosit cu succes și în perioade cu temperaturi ridicate.

Momentul oportun pentru aplicarea tratamentului cu insecticid este la începutul infestării, imediat după ce larvele au eclozat, astfel încât să se evite producerea unor daune foarte mari. În cazul unei infestări normale, produsul poate controla populația de gândaci din Colorado prin aplicarea unui singur tratament. Însă, dacă infestarea este severă, poate fi necesară aplicarea celui de-al doilea tratament cu insecticidul Alverde.

Norma de consum – 0,25 l/ha.

Pentru informații suplimentare referitor la aplicarea Alverde:

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Distribuie articolul: