Home » Noutăţi. Новости » Asigură protecția cerealelor chiar de la semănat cu fungicidul Systiva
Asigură protecția cerealelor chiar de la semănat cu fungicidul Systiva

Asigură protecția cerealelor chiar de la semănat cu fungicidul Systiva

Distribuie articolul:

Descoperă primul fungicid cu acțiune foliară, aplicat direct pe semințe și scapă de grija primelor tratamente din primăvară

Cerințele pentru agricultura de performanță s-au schimbat în ultimii ani, însă, din păcate, există un factor care nu poate fi influențat, oricât ne-am dori: vremea. De cele mai multe ori, condițiile climatice din primăvară, momentul aplicării primelor tratamente cu fungicide la cereale, sau perioadele nefavorabile din timpul iernii și primăverii pun fermierii în dificultate, pot întârzia intrarea în câmp sau pot produce pierderi semnificative de producție.

Acestea sunt motivele pentru care BASF vine în sprijinul fermierilor cu un fungicid inovator. Systiva® este o soluție revoluționară, creată pentru a răspunde eficient nevoilor cultivatorilor de cereale. Principala caracteristică a produsului este independența totală față de vremea de afară. De ce?

Systiva® este primul fungicid cu acțiune foliară, care se aplică odată cu tratamentul semințelor.

Această caracteristică specială reprezintă o abordare complet nouă și diferită față de fungicidele foliare clasice.

Un fungicid care se aplică odată cu tratamentul semințelor prezintă numeroase avantaje importante.

Produsul Systiva® are o eficacitate îndelungată și menține plantele sănătoase chiar de la semănat. Substanța activă, fluxapiroxad, acționează împotriva bolilor provocate de agenții patogeni încă din toamnă. În acest mod, cultura este protejată de la însămânțare și până în primăvară. Astfel, nu mai trebuie să îți faci griji că vei rata momentul optim pentru aplicarea primelor tratament cu fungicide foliare, în primăvară. Iar în cazul unui fon redus de boli, uneori nici nu sunt necesare alte tratamente cu fungicide foliare.

Foto 18 mai 2016. Orzul de toamnă tratat cu Systiva® (1 l/t) şi Kinto® Duo (2,5 l/t) nu este afectat de boli. Până la recoltare nu a mai fost aplicat nici un alt fungicid foliar.

Foto 18 mai 2016. Orzul de toamnă tratat cu Systiva® (1 l/t) şi Kinto® Duo (2,5 l/t) nu este afectat de boli. Până la recoltare nu a mai fost aplicat nici un alt fungicid foliar.

De asemenea, utilizarea fungicidului Systiva®  la grâu sau orz îți economisește timp, ceea ce înseamnă că vei avea mai mult timp pentru alte lucrări de sezon. Mai simplu spus, te va ajuta să-ți optimizezi activitățile din câmp, chiar în perioada aglomerată din primăvară, când ai, poate cel mai mult, nevoie de momente favorabile pentru trecerile în câmp. În plus, vei realiza o economie de motorină, evitând anumite tratamente.

Însă economia de timp nu este singurul avantaj. Fungicidul Systiva® are o formulare lichidă, care contribuie la acoperirea uniformă a semințelor și nu numai. Grație formulării sale, fungicidul poate fi manipulat mai ușor în timpul efectuării tratamentului și, foarte important, are o compatibilitate excelentă cu celelalte produse pentru tratamentul semințelor.

Protecție de încredere împotriva unui spectru larg de boli, chiar de la germinare

Produsul Systiva® conține 333 g/l de fluxapiroxad. Substanța activă este nouă și reprezintă cea mai recentă inovație din grupa SDHI. Fluxapiroxad are o mobilitate excelentă. Imediat după tratare și semănatul semințelor, fluxapiroxad este foarte rapid absorbit și distribuit uniform, grație proprietăților sale unice hidrofile și lipofile.

Fungicidul oferă o combatere eficientă și pentru o perioadă îndelungată a principalelor boli ale grâului și orzului, precum: septorioza, făinarea, pirenoforoza, putregaiurile rădăcinilor, pătarea reticulară sau sfâșierea frunzelor de orz și alte boli ale cerealelor. Imediat ce agentul patogen intră în contact cu planta protejată de Systiva®, particulele de fluxapiroxad întrerup alimentarea cu energie și blochează metabolismul patogenilor.

La orz, de exemplu, atacul de pătare reticulară a frunzelor (Pyrenophora teres) poate fi redus cu până la 87%, iar arsura frunzelor (Rhynchosporium secalis) cu 72% deoarece presiunea de infecție e menținută la parametri minimi, încă de la semănat, cu ajutorul fungicidului Systiva®.

Reducerea-imbolnavirii

Tratamentele convenționale ale semințelor se concentrează doar pe bolile cu transmitere prin sol, iar plantele sunt protejate doar parțial împotriva bolilor foliare. Fungicidul pentru grâu și orz Systiva® completează această protecție deoarece acționează începând cu germinarea semințelor și asigură nu doar controlul bolilor de la semănat, ci și protecția vastă împotriva patogenilor foliari, ceea ce contribuie la menținerea unui nivel scăzut al presiunii bolilor pe întregul sezon agricol.

Utilizarea fungicidului Systiva® mai are și alte avantaje majore – beneficiile suplimentare AgCelence®. Beneficiind de efectele de vitalizare AgCelence®, fungicidul Systiva® oferă mai mult decât clasica protecție a plantelor, deoarece produsul influențează pozitiv fiziologia acestora și va aduce sporuri vizibile de recoltă, deci implicit și profituri mai mari.

Plantele de cereale tratate cu produsul Systiva® oferă producții nu doar superioare, ci și mai stabile, chiar și în condiții climatice neprielnice. Acest lucru este posibil deoarece efectele AgCelence® fac ca planta să fie mai viguroasă și mai rezistentă la factori de stres precum frigul, seceta sau arșița.

Folosind Systiva®, cultura de cereale va avea un start excelent în noul sezon

Odată aplicat fungicidul Systiva®, riscul apariției bolilor este clar redus. Astfel, potențialul de producție este asigurat chiar de la semănat. Iar în primăvară vei avea timp pentru celelalte activități.

Un dezavantaj al tratamentelor cu fungicide foliare este dependența aproape totală de factorii externi precum temperaturile, intensitatea vântului sau precipitațiile. Din păcate, primăvara capricioasă nu oferă prea multe zile ideale pentru efectuarea tratamentului și se întâmplă frecvent ca aplicarea fungicidului să nu poată fi făcută la momentul optim.

În plus, produsul îți mai oferă un avantaj semnificativ: te vei putea concentra pe lucrările la alte culturi de primăvară. Or, e bine știut că anume primăvara agricultorii sunt în deficit major de timp.

Aplicând tratamentul cu acest produs, cultura va avea o răsărire uniformă.

Fiecare agricultor își dorește mai multe plante la hectar. Sigur, se poate utiliza o densitate mai mare, dar această tehnică are dezavantaje. Mai simplu este să te asiguri că vei avea o răsărire uniformă. Astfel, un număr mai mare de plante răsărite la hectar constituie și o bază importantă pentru asigurarea unei producții mari. Răsărirea sigură și uniformă se datorează tot unui beneficiu AgCelence®.

Plantele tratate cu fungicidul Systiva® au o capacitate mai mare de a trece peste eventualele condiții extreme din timpul iernii, precum înghețurile, peste secetă sau temperaturile ridicate. Explicația stă în modul în care fungicidul Systiva® contribuie la optimizarea condițiilor de creștere, deoarece acțiunea fungicidului începe încă din toamnă, odată cu germinarea semințelor.

Systiva® sprijină dezvoltarea sistemului radicular. Rădăcinile sunt mai lungi și mai viguroase. Iar absorbția nutrienților și a apei vor fi mult îmbunătățite. Dezvoltarea plantelor este îmbunătățită chiar și în cazul în care solul are un conținut scăzut de humus și nutrienți, sau în eventualitatea unor perioade îndelungate de secetă. Dezvoltarea plantei este mai rapidă, fotosinteza este îmbunătățită, iar plantele vor rămâne mai mult timp verzi.

În concluzie, fungicidul inovator Systiva® contribuie la asigurarea unor producții superioare, datorate beneficiilor AgCelence® și al unui control eficient și de încredere împotriva bolilor.

Recomandări de aplicare:  

Grâu – 0,75 – 1 l/t de semințe

Orz de toamnă – 1,0 – 1,5 l/t de semințe

Orz de primăvară – 0,8 – 1,0 l/t de semințe.

Systiva® oferă o protecție flexibila si de durata încă de la tratarea seminței, cu următoarele beneficii:

  • Start excelent în toamnă și primăvară
  • Eficacitate împotriva agenților patogeni
  • Optimizarea activităților
  • Timp suplimentar pentru alte lucrări agricole primăvara
  • Economie de carburanți
  • Efecte fiziologice AgCelence® și spor de producție

Pentru informaţii suplimentare: 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703 

Efectele utilizării Systiva® :

Starea plantulelor de orz de toamnă după iernat. Câmp experimental. Agrocentru „BASF”. 24 martie 2017. Rădăcinile sunt mai lungi și mai viguroase, iar plantele mult mai viguroase. 

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,0 l/t) + Kinto® Duo (2,5 l/t) (stînga) şi orz de toamnă netratat (dreapta)

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,0 l/t) + Kinto® Duo (2,5 l/t) (stînga) şi orz de toamnă netratat (dreapta)

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,0 l/t) + Kinto® Duo (2,5 l/t) (stînga) şi orz de toamnă netratat (dreapta)

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,0 l/t) + Kinto® Duo (2,5 l/t) (stînga) şi orz de toamnă netratat (dreapta)

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,0 l/t) + Kinto® Duo (2,5 l/t) (stînga) şi orz de toamnă netratat (dreapta)

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,0 l/t) + Kinto® Duo (2,5 l/t) (stînga) şi orz de toamnă netratat (dreapta)

Starea plantulelor de orz de toamnă. Câmp experimental. Agrocentru „BASF”. 19 decembrie 2017. Rădăcinile sunt mai lungi și mai viguroase. 

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,0 l/t) + Kinto® Duo (2,5 l/t) (dreapta) şi orz de toamnă netratat (stînga)

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,0 l/t) + Kinto® Duo (2,5 l/t) (dreapta) şi orz de toamnă netratat (stînga)

Starea plantulelor de orz de toamnă. Câmp experimental. Agrocentru „BASF”. 11 octombrie 2018. Semănatul s-a efectuat pe 8 septembrie 2018. Rădăcinile sunt mai lungi și mai viguroase. 

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,2 l/t) + Insur® Perform (0,5 l/t) (stînga) şi orz de toamnă netratat (dreapta)

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,2 l/t) + Insur® Perform (0,5 l/t) (stînga) şi orz de toamnă netratat (dreapta)

Starea orzului de toamnă. Câmp experimental. Agrocentru „BASF”. 11 aprilie 2019. Semănatul s-a efectuat pe 8 septembrie 2018. Orzul tratat cu Systiva® este mult mai viguros și cu sistem radicular mult mai bine dezvoltat. 

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,2 l/t) + Insur® Perform (0,5 l/t) (dreapta) şi orz de toamnă netratat (stînga)

Orz de toamnă tratat cu Systiva® (1,2 l/t) + Insur® Perform (0,5 l/t) (dreapta) şi orz de toamnă netratat (stînga)

Distribuie articolul: