Home » Fungicide » Bolile pomilor. Combaterea moniliozei
Bolile pomilor. Combaterea moniliozei

Bolile pomilor. Combaterea moniliozei

Distribuie articolul:

Una dintre cele mai răspîndite boli ale speciilor sîmburoase este monilioza (Monilia laxa, Monilinia fructigena). Monilioza este una din cele mai periculoase boli ale speciilor sîmburoase, cunoscută în toate ţările din Europa şi America de Nord. Infecția cu această ciupercă poate cauza daune majore atât în livezi, cît şi în grădinile mici, de lîngă casă. Afectează toate speciile de sâmburoase: piersic, prun, cais, cireş şi vişin, îndeosebi în anii cu primăveri ploioase, cu ceaţă, rouă şi umiditate atmosferica ridicată.

Cînd se răspîndeşte monilioza?

Boala se manifestă pe flori, frunze, lăstari, fructe. Atacul de primăvară afectează florile, lăstarii şi frunzele. Frigurile de dimineață și umezeala ridicată avantajează răspândirea agenților patogeni. Fructele mumificate oferă un adăpost perfect sporilor, iar simptomele infecției pot fi văzute atît pe flori și ramuri, cât și pe fructe. Florile afectate se ofilesc și se usucă, la fel și vârful lăstarilor tineri, care se îndoaie și arată de parcă s-ar fi ars sau îngheţat. Lăstarii afectaţi trebuie tăiați cât mai repede, îndepărtând cam 8-10 cm și din lemnul sănătos.

Monilioza la cais

Monilioza la cais

Pe fructe, apar pete circulare, cafenii, care se extind repede, cuprinzând fructul; pulpa devine moale şi putrezeşte; fructificaţiile ciupercii apar sub formă de perniţe de 1-2 mm diametru, de culoare alb – gălbui sau cenuşiu – gălbui; acestea se dezvoltă la o umiditate atmosferică mare şi o temperatură de 10 -12 gr C. Fructele se infectează uşor prin leziunile provocate de grindină şi insecte, cât şi prin contactul direct dintre cele infectate şi cele sănătoase.

Cum se combate monilioza?

Orice infecție este mult mai simplu de prevenit decât de eliminat, iar un element important al prevenției este îndepărtarea fructelor mumificate, înainte de umflarea mugurilor, mai ales dacă anul trecut am avut probleme cu monilioza.

Prune atacate de monilioză. Foto: paradisverde.ro

Prune atacate de monilioză.

Pentru combaterea moniliozei se efectuează tratamente repetate la prun, cais, cireș și vișin, în perioada înfloririi până la scuturarea petalelor cu fungicidul Signum în doză de 1 kg/ha. Signum poate fi aplicat fie în perioada înfloritului pentru combaterea moniliozei florilor şi/sau la intrarea în pârgă a fructelor pentru combatera moniliozei fructelor. Signum combate de asemenea antractoza frunzelor la cireş şi pătarea roşie la prun.

Signum este un produs inovator cu o combinaţie unică de două substanţe active cu moduri de acţiune diferite: boscalid, din grupa carboxamide şi piraclostrobin (substanţă activă renumită din grupa strobilurinelor). Spectrul de combatere al lui Signum este specific pentru combaterea bolilor la speciile pomicole sâmburoase. Signum are o dublă mişcare în plantă: translaminară şi acropetală, sistemic local. Acţionează prin inhibarea germinaţiei sporilor şi creşterii tubului germinativ, dar şi asupra sporulării. Modul special, diferit, de acţiune a substanţelor active, împreună cu efectul combinativ al acestora, determină obținerea unui spectru de combatere neobişnuit de larg împotriva patogenilor. De asemenea, datorită selectivităţii, poate fi utilizat la mai multe culturi. Aplicarea timpurie, cu precădere preventivă, determină o eficacitate excelentă împotriva patogenilor.

Pentru prevenirea și combaterea moniliozei pot fi utilizate și fungicidele: Revyona (1,0 l/ha) sau Cantus (0,4 kg/ha)

Pentru informaţii suplimentare referitor la protecția pomilor fructiferi de boli și dăunători, contactați:

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Distribuie articolul: