Home » Analitica. Аналитика » Boom al exportului de rapiță din Moldova: România este principala piață de desfacere
Boom al exportului de rapiță din Moldova: România este principala piață de desfacere

Boom al exportului de rapiță din Moldova: România este principala piață de desfacere

Distribuie articolul:

În 11 luni ale anului 2023, Republica Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) a exportat peste 292.000 de tone de rapiță – de aproape patru ori mai mult ca în 2022, arată o analiză a expertului Iurie Rija.

Datele denotă că exporturile de rapiță sunt de 2,65 ori mai mari și comparativ cu anul 2021, când s-a înregistrat o recoltă și un export mai mare ca în 2022. Dacă tendința se menține, apoi volumul anual de export de rapiță ar putea trece de 310.000 tone, ceea ce va fi un record pentru Republica Moldova.

Potrivit analizei, cea mai mare parte din rapiță este exportată pe piața românească, unde a ajuns la peste 65% din cantitate. Acest lucru nu este ceva surprinzător, or anul trecut 86% din exporturile de rapiță din Republica Moldova au fost pe piața României, spune expertul. Este adevărat că în 2021 cota României a fost de 41%.

Pe locul doi este Bulgaria cu o cotă de circa 23%, iar pe trei – Olanda cu o cotă de doar 2,3%.

Saltul semnificativ al exporturilor de rapiță din Republica Moldova pe piața României a generat deja suspiciuni din partea unor producători români că acesta ar fi de fapt un reexport a producției din Ucraina.

Expertul Iurie Rija, directorul Asociației Agrocereale, contrazice aceste suspciuni, susținând că în acest an au fost semănate și suprafețe de două ori mai mari de rapiță, decât media din ultimii cinci ani.

În plus, datele privind livrările de rapiță includ și furnizorii din regiunea transnistreană, mulți dintre care au reședință juridică la Chișinău.

Analiza arată că principalul exportator de rapiță este firma Rusagro-Prim SRL cu o cotă de circa 22%. Aceasă întreprindere este urmată de Orom-Imexpo SRL cu o cotă de 11%, iar pe trei se află Grando Invest Trading SRL (fosta Translogistic 13) – cu cotă de 7%, care are activitate în special cu produse cerealiere și oleaginoase din Transnistria.

O altă firmă din regiunea transnistreană, Rostan Plus SRL, din Bender/Tighina are o cotă de 5%. Printre alți mari exportatori de rapiță se numără Vadalex Agro SRL și Limburg SRL cu cote de 6%.

Distribuie articolul: