Home » Tehnologii Agricole. Агротехнологии » Circa 60 de soiuri de struguri vor fi eligibili investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii
Circa 60 de soiuri de struguri vor fi eligibili investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii

Circa 60 de soiuri de struguri vor fi eligibili investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii

Distribuie articolul:

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a întocmit o listă de circa 60 de soiuri de struguri, atât pentru masă, cât și pentru vin, care vor fi eligibili subvenționării investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Un ordin în acest sens a fost emis de MAIA și publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial.

Potrivit ordinului, în lista soiurilor de struguri pentru masă eligibili pentru subvenționare au fost incluse 20 de soiuri de viță de vie de masă, printre care Arcadia, Cardinal, Codreanca, Alb de Suruceni, Ialovenschii ustoicivîi, Kișmiș moldovenesc, Moldova, Victoria etc.

În lista de struguri pentru vin cu bobul alb și bobul negru au fost incluse 37 de soiuri de viță de vie cum ar fi: Alb de Onițcani, Chardonnary, Cabernet blanc, Feteasca albă, Fetească regală, Muscat alb, Pinot gris, Pinot blanc, Sauvignon blanc, Tămâioasa românească, Traminer rose, Viorica, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Merlot, Malbec, Negru de Căușeni, Pinot noir, Rară neagră, Saperavi ș.a.

Propunerea întocmirii unei liste de soiuri de struguri eligibili subvenționării din Fondul național de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural a parvenit în adresa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare de la Oficiul Național al Viei și Vinului, se mai precizează în ordinul emis de MAIA.

Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural este gestionat de Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, care are drept misiune de a asigura derularea corectă şi legală în susținerea producătorilor agricoli, controlul utilizării fondurilor alocate beneficiarilor, participarea la elaborarea direcțiilor supuse subvenționării, monitorizarea continuă a respectării criteriilor de eligibilitate şi a condițiilor contractuale de acordare a ajutorului financiar nerambursabil de către beneficiarii de subvenții.

Distribuie articolul: