Home » Noutăţi. Новости » De la începutul anului 2023, un kg de miez de nucă s-a scumpit cu 5 lei. Prețul, de două ori mai mic decât în luna ianuarie a anului trecut
De la începutul anului 2023, un kg de miez de nucă s-a scumpit cu 5 lei. Prețul, de două ori mai mic decât în luna ianuarie a anului trecut

De la începutul anului 2023, un kg de miez de nucă s-a scumpit cu 5 lei. Prețul, de două ori mai mic decât în luna ianuarie a anului trecut

Distribuie articolul:

În prima săptămână a anului 2023 a crescut prețul miezului de nucă pe piața din Republica Moldova cu 5 lei/kg, la o medie de 70 lei/kg (3,65 dolari/kg). Acest lucru nu se încadrează în tendința din ianuarie, întrucât în ultimii trei ani, prețurile la miezul de nucă în Moldova au scăzut treptat în ianuarie, potrivit monitorizării EastFruit.

Totuși, prețul actual este unul foarte mic în comparație cu 2022, când în ianuarie era aproape de două ori mai mare – 120 de lei/kg (6,72 dolari/kg).

Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Nuci din Moldova constată că nu există premise clare, sub formă de contracte mari între exportatorii moldoveni și cumpărătorii europeni, pentru creșterea prețurilor de cumpărare a miezului de nucă pe piața internă.

Reprezentanții organizației sugerează că unii au vândut loturi relativ mici chiar la sfârșitul anului – „și-au golit depozitele, iar acum reaprovizionează stocurile în cazul în care există cerere în a doua jumătate a lunii ianuarie care trebuie să fie urgentă.

În acest scop, acești producători au majorat prețul de cumpărare cu câțiva lei lei pe kilogram. Dacă exporturile nu cresc în curând, nivelul prețurilor probabil va îngheța sau va scădea la nivelul de dinainte de Anul Nou.

De asemenea, prețul nucilor în coajă (pe care comercianții de export le cumpără de obicei nu de pe piață, ci de la fermierii parteneri) rămâne la nivelul de la sfârșitul anului 2022 – aproximativ 30 de lei/kg (1,56 dolari/kg) în medie.

Distribuie articolul: