Home » Eveniment. События » În premieră, Moldova Fruct a găzduit delegația celor mai influente asociații de fructe și legume din UE
În premieră, Moldova Fruct a găzduit delegația celor mai influente asociații de fructe și legume din UE

În premieră, Moldova Fruct a găzduit delegația celor mai influente asociații de fructe și legume din UE

Distribuie articolul:

Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a găzduit misiunea de documentare a managerilor celor mai reprezentative și influente asociații de fructe și legume din Uniunea Europeană, Organizația mondială de mere și pere, WAPA și Asociația-umbrelă a sectorului de fructe și legume proaspete din Uniunea Europeană, Freshfel Europe, transmite MOLDPRES.

La invitația Asociației Moldova Fruct, membrii delegației, reprezentanți ai sectorului horticol din Belgia, Italia, Franța, Germania și Polonia, țări cu renume în industria fructelor și legumelor, au venit cu asistență în identificarea oportunităților de colaborare și suport, necesare pentru a ajusta corespunzător sectorul nostru de fructe la politicile agricole ale Uniunii Europene. Membrii delegației au avut întrevederi și discuții cu reprezentanți ai sectorului de fructe din Moldova, au mers în vizite în teren și au efectuat studii de piață ale rețelelor de magazine locale.

Misiunea are la bază abordarea provocărilor actuale ale sectorului horticol din Moldova și identificarea inițiativelor comune care să asigure dezvoltarea sustenabilă a sectorului de fructe și legume proaspete.

„Etapa finală, cea de negocieri dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova ar presupune o serie de schimbări, inclusiv adaptarea sectorului moldovenesc de fructe la regulile și cerințele pieței europene, precum și armonizarea legislației. Uneori, aceste procese decurg mai rapid decât cel politic. Anume din acest considerent această vizită este importantă. Statutul de țară candidată este o mișcare politică importantă nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru Europa”, a menționat Philippe Binard, Secretarul General al asociației de fructe și legume, Freshfel Europe.

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a afirmat că acesta este un eveniment important pentru producătorii de fructe din Republica Moldova, fiind un semnal că facem parte din cercul de încredere al partenerilor de dezvoltare din Uniunea Europeană.

Asociația Moldova Fruct, de mai mulți ani deține statutul de membru activ al asociațiilor WAPA și Freshfel Europe.

Distribuie articolul: