Home » Noutăţi. Новости » Luna octombrie în Moldova a fost cea mai caldă din ultimii 100 de ani
Luna octombrie în Moldova a fost cea mai caldă din ultimii 100 de ani

Luna octombrie în Moldova a fost cea mai caldă din ultimii 100 de ani

Distribuie articolul:

Meteorologii din R. Moldova susțin că, pe parcursul lunii octombrie 2020, pe teritoriul republicii s-a semnalat „vreme anormal de caldă”.

Mai exact, temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 4 – 5 grade Celsius şi a constituit +12,8… +15,4 grade Celsius, lucru înregistrat pentru prima dată din toată perioada de observații meteorologice, adică în ultimii 126 de ani.

În octombrie curent, temperatura maximă a aerului a urcat până la +27 grade Celsius – la staţiile meteorologice Bravicea, Bălțata, Comrat, Ceadâr-Lunga și Cahul.

Totodată, pe 20 – 21 octombrie, izolat în centrul și sudul republicii s-au înregistrat primele înghețuri în aer cu intensitatea de -1 grad Celsius, la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului cu intensitatea de -1… -4 grade Celsius.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, și vara anului 2020 în Republica Moldova a fost caniculară, cu deficit de precipitaţii, chiar dacă a fost târzie.

Astfel, trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +15 grade Celsius, fenomen ce determină începutul verii meteorologice, a avut loc pe pe 4-5 iunie, fiind cu 15-20 zile mai târziu faţă de datele medii multianuale.

Totuși, temperatura medie a aerului pentru acest sezon a constituit în teritoriu +20,7… +23,7 grade Celsius, fiind în general cu 1,9 – 2,9 grade Celsius mai ridicată faţă de normă, fapt înregistrat o dată în 10 – 15 ani din toată perioada de observații, iar în ultimii 20 de ani – în medie o dată în 3 – 5 ani.

Distribuie articolul: