Home » Analitica. Аналитика » Producţia agricolă europeană va pierde 56 milioane tone până în 2030!
Producţia agricolă europeană va pierde 56 milioane tone până în 2030!

Producţia agricolă europeană va pierde 56 milioane tone până în 2030!

Distribuie articolul:

Dacă strategia „Farm to Fork” va fi implementată aşa cum a fost gândită de către autorităţile europene, transformarea a 25% din suprafaţa agricolă a UE în producţie ecologică va pune o presiune uriaşă pe sistemele agricole convenţionale.

Potrivit datelor oficiale, UE-27 deţine 156,7 milioane de hectare de teren agricol. În 2019, aproape 12,5 milioane de hectare, adică aproximativ 8% din suprafaţa totală, au fost dedicate agriculturii ecologice. Cu toate acestea, obiectivul strategiei „De la fermă la consumator” este ca 25% din suprafaţa agricolă, adică 39,2 milioane de hectare, să fie alocate producţiei ecologice până în 2030. Asta înseamnă o creştere cu 26,7 milioane de hectare faţă de anul 2019.

Portughezul Mario Carvalho, profesor la Universitatea din Evora, a calculat care ar putea fi de fapt preţul pe care va trebui plătit pentru această transformare şi concluzia sa este că extinderea la 25% a suprafeţelor agricole ecologice va reduce producţia totală a UE-27 cu 56,13 milioane de tone, în condiţiile în care cele 26,7 milioane hectarele care vor fi convertite la agricultura bio vor suferi o pierdere de 60% a productivităţii.

„Reducerea producţiei agricole a UE-27, creşterea populaţiei mondiale şi, în consecinţă, a cererii, vor muta producţia către ţările care nu sunt supuse reglementărilor europene. Probabil va avea ca rezultat o reducere a securităţii alimentare şi o creştere a amprentei de carbon a alimentelor consumate. În plus, preţurile produselor ecologice sunt mai scumpe decât cele ale produselor convenţionale. Astfel, ar putea exista o creştere la nivel mondial a preţurilor produselor agricole”, argumentează Mario Carvalho.

Distribuie articolul: