Home » Analitica. Аналитика » Seceta a înjumătățit recolta în România! Vezi ce recolte au obținut fermierii români
Seceta a înjumătățit recolta în România! Vezi ce recolte au obținut fermierii români

Seceta a înjumătățit recolta în România! Vezi ce recolte au obținut fermierii români

Distribuie articolul:

Seceta extremă a distrus sute de mii de hectare de culturi agricole în România și a înjumătățit recolta. Cifrele la hectar anunțate de ministrul român al agriculturii, Adrian Oros, demonstrează că producția medie la hectar a scăzut dramatic, cu peste 40%. Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea.

La grâu, pentru că este suprafața cea mai mare, peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă, s-a recoltat până acum 89% din suprafață. Producția medie la hectar este de  2,9 tone/ha, față de 4,8 tone/ha în 2019, când regimul precipitațiilor a fost unul normal.  S-a diminuat cu 40% producția medie pe hectar la grâu. Dacă anul trecut, în România, în total,  au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta, estimarea este de 5,5 – 5,6 milioane tone.

La orz, producția medie la hectar este de circa 2,6 tone/ha, față de 5 tone/ha în anul trecut – o scădere cu aproximativ 47%.

La rapiță  a fost înregistrat o producție medie de 1,9 tone/ha, față de 2,3 tone/ha în 2019.

Oros a adăugat că fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor primi despăgubiri imediat după rectificarea bugetară.

Distribuie articolul: