Home » Noutăţi. Новости » Tratamente la vița de vie înainte de înflorit
Tratamente la vița de vie înainte de înflorit

Tratamente la vița de vie înainte de înflorit

Distribuie articolul:

Perioada de dinaintea înfloritului este o etapă foarte importantă și, totodată, dificilă pentru viticultori, deoarece pot apărea multe probleme în dezvoltarea plantei, inclusiv din cauza schimbărilor de temperatură. Pentru a asigura stabilitatea fitosanitară a livezii, cu un impact minim asupra mediului, plantele trebuie protejate cu fungicide performante. Stropirea viței de vie și aplicarea unor tratamente inovatoare asigură o protecție ridicată împotriva agenților patogeni și cresc siguranța culturilor.

Importanța aplicării tratamentelor la vița de vie

Prevenirea apariției agenților patogeni și protejarea plantațiilor împotriva infecțiilor și bolilor viței de vie influențează direct vigoarea și comportamentul plantei. Aplicarea unor tratamente la vița de vie are un impact major asupra producției. Întreținerea și îngrijirea constantă a viei și aplicarea unor tratamente la vița de vie înainte de înflorire asigură atât protecția și prevenirea bolilor, cât și calitatea strugurilor.

Pachet tratament la vița de vie înainte de înflorit

Bacteriile, virusurile, ciupercile, viermii, afidele, acarienii reprezintă amenințări pentru vița de vie, în timpul ciclului vegetativ. Cunoașterea ciclului biologic al culturii și al agenților de dăunare sunt elemente cheie pentru sănătatea culturilor. Aplicarea de tratamente a devenit o necesitate pentru protecția fitosanitară a viței de vie. Tratamentele cu fungicide oferă protecție eficientă și performanțe revoluționare culturii viței de vie. În funcție de profilul lor (fungicide de contact ori sistemice), pachetul de tratamente pentru vița de vie se aplică de mai multe ori pe an, în momente cheie, pentru a preveni apariția infecțiilor cu mană sau făinare.

Stropirea viței de vie

Sunt mulți factori care pot influența calitatea viței de vie, de la condițiile climatice și terenul pe care se cultivă până la protecția împotriva agenților patogeni. Însă atenția pe care o acorzi culturii, de la lucrările de întreținere și până la metodele de prevenție utilizate, poate face diferența, la final.

Pentru a diminua pagubele produse de agenții patogeni, se pot aplica, în medie, 6-7 tratamente cu fungicide, în fiecare sezon. Stropirea viței de vie se face în funcție de condițiile climatice, dar și de ciclul biologic al plantei. Deși planta rezistă bine la temperaturile negative, dezvoltarea ei poate fi afectată de îngheț (de exemplu, din cauza variațiilor mari de temperatură, își poate pierde mugurii). De îndată ce vremea se mai încălzește (de regulă, la jumătatea lunii februarie), seva își reia circulația, un fenomen cunoscut drept „plânsul viței de vie”. Acesta este primul semn că planta iese din etapa de repaus și se pregătește pentru intrarea în vegetație.

Odată cu debutul înfloritului, inflorescențele dezvoltate și lăstarii în creștere sunt sensibili la frig și pot suferi, începând cu temperaturile de -1°C.

Fungicide de contact

Fungicidele de contact asigură o bună protecție la suprafața plantei, creează o barieră de protecție, fiind ideale la începutul perioadei de vegetație, când nu avem o suprafață foliară viguroasă.

Pentru stropitul viței de vie cu fungicide de contact, BASF recomandă ca prim tratament Polyram® DF (conține metiram) sau Delan® Pro, pentru combaterea manei, și Kumulus® DF, un fungicid pe bază de sulf, pentru combaterea făinării viței de vie. Avantajul acestora este că au o aderență foarte bună pe frunze și creează o barieră de protecție puternică, fiind rezistente chiar și la o ploaie puternică.

De remarcat faptul că, pentru simplificarea aplicării, tratamentele pentru mană și făinare se pot face simultan (se realizează amestecul de produse în rezervorul echipamentului de stropit).

Momentul aplicării acestui tratament: lăstar 5-7 cm.

Fungicide sistemice

Spre deosebire de produsele de contact, care acționează la nivel exterior, cele sistemice pătrund în țesuturile plantei și oferă o protecție îndelungată împotriva bolilor. Fungicidele sistemice se aplică în perioada de creștere intensă a lăstarilor. Aplicarea fungicidelor sistemice este o soluție eficientă pentru prevenirea și combaterea celor mai frecvente boli care afectează vița de vie, precum mana viței de vie și făinarea. Se fac, în medie, două tratamente cu produse sistemice, înainte de înflorit.

Fungicide sistemice pentru mană

Printre produsele sistemice pentru combaterea manei, BASF vă pune la dispoziție mai multe soluții:

Delan® Pro, un fungicid cu tehnologie proactivă, pe bază de ditianon și fosfonați de potasiu – se remarcă printr-o mobilitate complexă în plantă, acropetală și bazipetală, un efect deosebit de important, deoarece planta se află în continuă creștere. Fungicidul Delan® Pro stimulează și mecanismele de apărare a plantei.

De asemenea, contra manei pot fi folosite și fungicidele Cabrio Top sau Collis.

Fungicide sistemice pentru făinare

În schema de tratament pentru îndepărtarea făinării la vița de vie, BASF recomandă următoarele fungicide sistemice:

Revyona®, produsul cu cel mai nou izopropanol-azol de pe piață care după ultimele cercetări atât la nivel European, dar și național este recomandat în perioadele de înaintea, în timpul sau chiar și după înflorit. Astfel, poate fi integrat corespunzător în schema de alternare a produselor pentru combaterea făinării.

Vivando®, un fungicid special conceput împotriva făinării, bazat pe metrafenonă, o substanță ce inhibă germinarea sporilor și se remarcă și printr-o acțiune sub formă de vapori;

Sercadis®, cel mai nou produs BASF pentru combaterea făinării, care conține fluxapiroxad, substanță din grupa SDHI, are o eficacitate excepțională împotriva făinării, protecție de lungă durată și formează depozite de substanță activă ce sunt redistribuite în condiții de umiditate.

Pentru a procura produse pentru combaterea bolilor la vița de vie și informații suplimentare despre ele, contactați:

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Distribuie articolul: