Home » Analitica. Аналитика » UE a eliminat tariful de 10 euro/t la importurile de porumb
UE a eliminat tariful de 10 euro/t la importurile de porumb

UE a eliminat tariful de 10 euro/t la importurile de porumb

Distribuie articolul:

Din cauza creşterii puternice a preţurilor porumbului pe piaţa mondială, Uniunea Europeană a renunţat pentru moment la tarifele de import pentru porumb, sorg şi secară.

Tariful revizuit, publicat pe 3 iulie 2020 în Jurnalul Oficial, este calculat conform Regulamentului UE 642/2010, care explică faptul că taxa de import pentru cele trei cereale se bazează pe diferenţa dintre preţul de referinţă european şi valoarea de referinţă mondială pentru porumb – calculată ca preţ CIF (care include costul, asigurarea şi transportul mărfii în portul Rotterdam).

Tariful pentru porumb, sorg şi secară a fost actualizat de trei ori în ultimele trei luni. În aprilie, Comisia Europeană a impus o taxă de import în valoare de 5,27 euro/tonă, pe fondul scăderii preţului CIF pentru porumbul american, în principal ca urmare a prăbuşirii cererii de bioetanol în SUA. Această decizie a fost luată pentru a se asigura că producătorii europeni nu sunt dezavantajaţi în condiţiile actuale ale pieţei.

Ulterior, în luna mai, întrucât tendinţele au rămas aceleaşi, atât în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor (în scădere), cât şi oferta generoasă, s-a operat o nouă modificare tarifară, astfel încât taxele de import au ajuns la 10,40 euro tona. Dar acum, în condiţiile în care preţul porumbului pe piaţa globală a crescut semnificativ, tarifele la import percepute de Uniunea Europeană sunt din nou pe zero.

Distribuie articolul: