Home » Fungicide » Collis » Bolile viţei de vie. Combaterea făinării (partea I)
Bolile viţei de vie. Combaterea făinării (partea I)
Făinare pe inflorescenţă

Bolile viţei de vie. Combaterea făinării (partea I)

Distribuie articolul:

Făinarea viţei de vie este produsă de ciuperca Uncinula necator şi este considerată alături de mană şi putregaiul viţei de vie, una din cele mai păgubitoare boli ale viţei de vie.

Făinarea apare primăvara şi se manifestă pe parcursul întregii perioade de vegetaţie pînă toamna tîrziu. Agentul patogen ataca toate organele aeriene ale plantei: frunze, lăstari ierbacei, ciorchini, boabe. Pentru combaterii făinării viţei de vie se recomandă următoarele măsuri de profilaxie: lăstarii atacaţi să fie distruşi. Este necesară aplicarea corecta a lucrărilor de întreţinere şi aplicarea corectă a ingraşămintelor, evitîndu-se în special excesul îngrășămintelor de azot.

Infecţia de făinare pe frunze şi lăstari

Infecţia de făinare pe frunze şi lăstari

Atacul de făinare la viţa de vie se observă uşor datorită aspectului prafos, alb-cenuşiu prezent pe organele plantei.

Atacul de făinare la viţa de vie duce la brunificarea şi căderea strugurilor tineri şi avortarea florilor. Atacul pe boabe conduce la crăparea acestora, lăsînd să se vadă seminţele şi favorizînd atacul de putregaiuri. Vinurile obţinute din struguri atacaţi de făinare nu se pot învechi, întrucît apare „casarea brună” a acestora.

Rezerva de infecţie de făinare pe viţa de vie

Rezerva de infecţie de făinare pe viţa de vie

Pentru combaterea făinării sunt absolut necesare tratamentele chimice, acestea aplicîndu-se în baza elementelor de biologie a patogenului, fazelor fenologice ale viţei de vie şi a condiţiilor climatice. Totodată, pentru combaterea făinării se recomandă aplicarea a 5-7 tratamente, în funcţie de presiunea de infecţie.

Pentru combaterea făinării se utilizează următoarele fungicide: Kumulus™ DF (3-6 kg/ha), Vivando® (0,2-0,25 l/ha), Collis® (0,3-0,4 kg/ha) şi Sercadis (0,12-0,24 l/ha)

KUMULUS™ DF este un fungicid pe bază de sulf cu acţiune multi-site şi cu risc scăzut de apariţie a rezistenţei.

Modul de acțiune

KUMULUS™ DF prezintă o formulare de înaltă calitate, atât datorită dimensiunii optime a granulelor de sulf, cât şi a adjuvanţilor şi dizolvanților folosiţi în formulare, pentru a se obţine cea mai bună eficacitate. KUMULUS™ DF combate făinarea la viţa de vie, măr şi castraveţi. KUMULUS™ DF are acţiune de contact şi se creează o bună suprafaţă de contact cu aerul – acţiune prin vapori. Stimulează creşterea plantelor prin efectul pozitiv asupra fotosintezei. De asemenea, are o acţiune secundară împotriva acarienilor.

Strugure atacat de făinare

Strugure atacat de făinare

La viţa de vie, KUMULUS™ DF poate fi aplicat pe toată durata perioadei de vegetaţie. Având în vedere acţiunea sa de contact, este recomandat la începutul, respectiv spre sfârşitul perioadei de vegetaţie, când presiunea de infecţie este relativ mai scăzută. La măr, se recomandă a se folosi la începutul perioadei de vegetaţie. Doza de folosire la măr este de 4,5 kg/ha. Se va asigura o bună acoperire a masei vegetative cu soluţia de stropit.

În cazul produsului VIVANDO® este suficient un termen de numai o oră de la aplicare până la apariția precipitațiilor, oferind protecție eficientă împotriva făinării de până la 14 zile.

VIVANDO® este un fungicid de ultimă generație, cu un mod unic de acțiune bazat pe metrafenonă din familia chimică a benzofenonelor.

  • Inhibă germinarea sporilor, dezvoltarea tubului germinativ și formarea apresoriilor.
  • Prin redistribuirea în fază de vapori a metrafenonei, frunzele și strugurii devin mai uniform protejati.
  • Are acțiune preventivă și curativă.

Recomandări

VIVANDO® se aplică preventiv, la avertizare. Folosiți dozele de aplicare recomandate de producător.

  • Aplicați maxim 3 tratamente/sezon și nu mai mult de 2 tratamente consecutive cu VIVANDO®
  • Alternați aplicarea cu produse aparținând altor grupe chimice
  • Intervalul dintre tratamente este de 12 – 14 zile, cu o reducere la 10 – 12 zile în cazuri favorabile de atac pentru făinare
  • Se poate aplica de la stadiul de 5 – 6 frunze până la coacere (BBCH 15 – 81)
  • Are o foarte bună rezistență la spălarea prin ploi, fiind necesară numai o oră de la aplicare până când pot surveni ploi.
  • VIVANDO® asigură un control optim al făinării atunci cand este aplicat într-un program care să cuprindă fungicide cu diferite moduri de acț
  • La întocmirea acestui program trebuie sa se țină cont de condițiile locale.

Pentru informaţii suplimentare: 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

 

Distribuie articolul: