Home » Analitica. Аналитика » Prețul rapiței a depășit din nou pragul de 500 de euro pe tonă
Prețul rapiței a depășit din nou pragul de 500 de euro pe tonă

Prețul rapiței a depășit din nou pragul de 500 de euro pe tonă

Distribuie articolul:

Prețurile la rapiță au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, din cauza prognozelor slabe pentru recolte și a creșterii prețurilor la soia și petrol brut. Astăzi, joi – 4 iulie, prețurile au depășit pragul de 500 de euro/tonă pentru contractele din august la rapița, tranzacționată pe Bursa de la Paris.

Contractul următor, din noiembrie, se tranzacționează la 507 euro pe tonă,  al doilea cel mai mare preț din ultimele 16 luni. De la mijlocul lunii iunie, prețurile la rapiță au crescut cu aproximativ 40 de euro pe tonă.

Pe lângă estimările mai slabe privind recoltele în principalele țări producătoare din Europa, factorii care influențează prețurile la rapiță sunt și revitalizarea sectorului de ulei vegetal și petrol. Ieri, miercuri – 4 iulie, barilul de țiței Brent a depășit din nou pragul de 87 de dolari.

Firma de consultanță Strategie Grains și-a redus luni, 1 iulie, prognoza pentru toate tipurile de oleaginoase majore din Uniunea Europeană, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile din spațiul european.

În cea mai recentă estimare, Strategie Grains a stabilit recolta de rapiță din UE (în 2024) la doar 17,80 milioane de tone – cu 10,6% sub recolta de anul trecut. Motivul este reprezentat de estimările mai scăzute pentru producția din Germania, România și țările baltice, în urma condițiilor nefavorabile din lunile mai și iunie.

Distribuie articolul: