Home » Noutăţi. Новости » Strugurii unei familii din satul Ciuciuleni au ajuns în Mongolia
Strugurii unei familii din satul Ciuciuleni au ajuns în Mongolia

Strugurii unei familii din satul Ciuciuleni au ajuns în Mongolia

Distribuie articolul:

Strugurii „Moldova” cultivați de familia Bezer din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, au ajuns pe piețele din Mongolia, fiind apreciați pentru gustul și calitatea lor. Lilia Bezer, responsabilă de afacere, spune că succesul a fost posibil datorită muncii continue și colaborării cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Ea subliniază importanța menținerii piețelor de export, care sunt mai greu de păstrat decât de cucerit.

Transportul strugurilor a fost o provocare, fiecare cutie cântărind exact opt kilograme, iar distanța lungă a adăugat dificultăți logistice, a explicat antreprenoarea, în cadrul unei emisiuni, transmite moldova1.md.

„Avem zece hectare de vie, struguri de masă Moldova. Povestea începe în 1993, când părinții au preluat cota din colhoz. La început erau doar opt rânduri. În 2014 am deschis o gospodărie țărănească pe trei hectare, iar acum ajungem la zece. Au existat multe obstacole – de la calamități la embargouri, dar familia a continuat înainte”, a declarat Lilia Bezer în emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

În 2017, antreprenoarea a achiziționat un tractor cu un grant din Japonia, iar în 2018 a început construirea unui depozit frigorific, finalizat în 2020. Depozitul permite păstrarea strugurilor pe termen lung, ceea ce aduce valoare suplimentară și oportunități de negociere mai bune la export.

Strugurii familiei Bezer au ajuns pe piețele externe, inclusiv în Mongolia, cu sprijinul exportatorilor. „În 2023 am avut o nouă oportunitate de export și am fost bucuroși să fim contactați din nou de parteneri”, a adăugat Lilia.

Cu ajutorul PNUD, familia a instalat panouri solare de 42 kW pentru alimentarea depozitului frigorific, reducând semnificativ costurile cu energia electrică. „Suntem pe zero la facturi și folosim energia verde pentru păstrarea strugurilor”, spune Lilia Bezer.

Antreprenoarea încurajează producătorii să pună accent pe calitate: „A cuceri o piață, inclusiv europeană, este ușor, dar a o păstra și dezvolta continuu este esențial. Calitatea trebuie să fie prioritatea fiecărui fermier”.

Distribuie articolul: