Home » Noutăţi. Новости » A fost abrogată interdicţia de import al furajelor din Ucraina
A fost abrogată interdicţia de import al furajelor din Ucraina

A fost abrogată interdicţia de import al furajelor din Ucraina

Distribuie articolul:

Membrii Executivului au modificat o hotărâre de Guvern din 2016, cu privire la unele măsuri de prevenire a introducerii pestei porcine africane. S-a propus abrogarea interdicţiei de import din Ucraina a materiei prime pentru furaje, furaje combinate, furaje complementare, preamestecuri şi furaje complete.

Lipsa de precipitaţii în perioada de toamnă-iarnă şi primăvara timpurie, precum şi rezerva minimă de umezeală productivă în stratul de sol au dus la compromiterea semănăturilor de toamnă în proporţie de 25% în regiunea de nord şi până la 60-100% – la centru şi sud. Din cele 303 mii de hectare de semănături examinate de comisiile speciale locale, 259 mii de ha s-au dovedit a fi afectate, fiind astfel compromisă semnificativ recolta de cereale din prima şi a doua grupă, care servesc drept bază furajeră pentru sectorul zootehnic”, se explică în nota informativă a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Conform notei informative, în vederea asigurării sectorului avicol, bovin, ovin şi porcin cu materie primă pentru hrană, evitării diminuării şeptelului de animale, precum şi a creşterii costurilor de producere, este necesară ridicarea restricţiilor la importul furajelor din Ucraina. Astfel, se va garanta accesul permanent al populaţiei la produse alimentare suficiente şi calitative, de origine animală şi vegetală, consolidându-se securitatea alimentară naţională.

Dat fiind necesitatea stringentă a asigurării sectorului zootehnic şi a industriei prelucrătoare cu materie primă furajeră, aceste prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Distribuie articolul: