Home » Noutăţi. Новости » China vrea să importe grâu din întreaga lume după ce ploile abundente i-au afectat recolta
China vrea să importe grâu din întreaga lume după ce ploile abundente i-au afectat recolta

China vrea să importe grâu din întreaga lume după ce ploile abundente i-au afectat recolta

Distribuie articolul:

China caută să cumpere grâu din întreaga lume, iar importurile sale anuale ar urma să atingă un nivel record, după ce ploile abundente i-au afectat propria recoltă, transmite Bloomberg.

După ce la începutul anului au cheltuit sume mari pentru a cumpăra grâu din Australia, luna aceasta cumpărătorii chinezi au rezervat cantităţi mari de grâu de la unii dintre principalii exportatori mondiali, inclusiv SUA, Canada şi Franţa, potrivit traderilor care au dorit să îi păstreze anonimatul.

Acest val de achiziţii vine după ce preţurile internaţionale la grâu au coborât în septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Chiar dacă scăderea cotaţiilor sugerează că există livrări suficiente pentru moment, apetitul în creştere al Chinei adaugă un nou element de incertitudine la adresa lanţurilor de aprovizionare care au devenit vulnerabile la război şi politicile comerciale protecţioniste.

“Importurile de grâu ale Chinei vor fi mari în viitor, cu siguranţă că vor depăşi cotele anuale. Se pare că China a cumpărat toate cantităţile disponibile la export din Australia şi acum trebuie să meargă mai departe”, spune Darin Friedrichs, co-fondatorul Sitonia Consulting Co.

Autorităţile de la Beijing folosesc un sistem de cote pentru a gestiona importurile de produse alimentare precum grâul. În prezent, Beijingul permite importul a 9,636 milioane de tone de grâu pe an, la un tarif vamal de 1%, şi 90% din această cotă merge spre firmele guvernamentale. Pentru importurile care depăşesc cota, tariful vamal creşte la 65%, un nivel care în mod obişnuit nu este accesibil cumpărătorilor privaţi.

Timp de mai mulţi ani, această cotă nu a fost depăşită. Însă situaţia s-a schimbat în 2020 după ce acordul comercial încheiat de Beijing cu administraţia Trump a stimulat achiziţiile de grâu din SUA. Anul trecut, importurile totale de grâu ale Chinei s-au situat la un nivel record de 9,96 milioane de tone pe măsură ce cumpărătorii chinezi au folosit grâul ca un înlocuitor pentru alte ingrediente utilizate ca nutreţ pentru animale, iar cetăţenii chinezi au mâncat mai multă pâine. În prezent, China concurează cu Egiptul pentru titlul de cel mai mare importator mondial de grâu.

În primele opt luni ale acestui an, achiziţiile de grâu de peste hotare ale Chinei au ajuns deja la 9,56 milioane de tone şi peste 60% din această cantitate a fost importată din Australia. Traderii consultaţi de Bloomberg susţin că acum cumpărătorii chinezi urmăresc cu atenţie recoltele din emisfera sudică pentru noi achiziţii, precum şi condiţiile culturilor din alte ţări, cum este Kazahstan.

Distribuie articolul: