Pandemia de coronavirus (Covid-19) provoacă dificultăţi fără precedent pentru sectorul agroalimentar al UE. Acest sector răspunde şi se adaptează noilor circumstanţe cu eficienţă, susţinut de măsurile adoptate de Comisia Europeană, se arată într-un raport publicat luni de Executivul comunitar.
Consumul de vin în UE este puternic afectat de măsurile de izolare, În timp ce pe segmentul de retail cresc vânzările de vin, consumul în restaurante şi baruri este oprit, ceea ce va afectează negativ vinurile cu valoare ridicată şi vinurile spumoase. Consumul de vin în UE ar urma să scadă la 108 milioane de hectolitri, cu 8% sub media din ultimii cinci ani. Şi exporturile de vin ale UE vor fi afectate, previzionându-se un declin de 14% în perioada 2019/2020.
Cel mai recent raport pe termen scurt privind pieţele agricole din UE estimează că producţia de cereale a blocului comunitar în perioada actuală (2019/2020) ar urma să ajungă la 294 milioane de tone, cu 4,5% mai mult decât media din ultimii cinci ani, şi apoi ar urma să scadă uşor, urmând să fie produse 287,8 milioane de tone în perioada 2020/2021.
Producţia de seminţe de rapiţă în perioada 2019/2020 ar urma să ajungă la 14,9 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, din cauza reducerii suprafeţelor cultivate. În perioada 2020/2021, culturile oleaginoase ar urma să fie cultivate pe o suprafaţă mai mare, de 10,5 milioane de hectare.
În perioada 2019/2020, producţia de zahăr a UE ar urma să scadă uşor, la 17,4 milioane de tone, din cauza reducerii suprafeţelor cultivate. Şi consumul ar urma să scadă uşor din cauza măsurilor de izolare, menite să oprească răspândirii pandemiei. Şi anul viitor ar urma să scadă cu 3% suprafaţa cultivată, din cauza condiţiile dificile de pe piaţă din ultimii doi ani.
Producţia de ulei de măsline a UE ar urma să se apropie de două milioane de tone în perioada 2019/2020, o scădere de 15% faţă de anul precedent. După implementarea unor măsuri restrictive, vânzările de ulei de măsline au crescut, iar aceste evoluţii, alături de preţurile scăzute, ar urma să ducă la o redresare a consumului.
În sectorul fructelor şi legumelor, cererea în UE pentru mere proaspete ar urma să fie peste medie datorită creşterii consumului intern. Totuşi, producţia de mere în UE în perioada 2019/2020 ar urma să scadă la 10,8 milioane de tone.
În 2019, cantitatea de lapte colectată în UE a crescut cu 0,4%, cel mai lent ritm de creştere din 2012, iar pentru 2020 se prevede un nivel similar. În 2020, consumul de brânză în UE ar putea urca uşor, cu 0,3%, iar exporturile ar putea continua să crească, datorită cererii de pe pieţele asiatice.
Producţia de carne de vită a UE a scăzut anul trecut din cauza preţurilor mai reduse şi a reducerii efectivelor, pentru 2020 fiind estimat de asemenea un declin. În schimb, producţia de carne de pasăre a UE a continuat să crească în 2019, în urma majorării cererii. Tendinţa ar urma să continue şi anul acesta, consumatorii înlocuind tipurile de carne mai scumpe cu carne de pasăre.
Şi producţia de carne de porc ar urma să crească uşor anul acesta, datorită cererii din Asia (în urma impactului epidemiei de pestă porcină africană, în special în China). Exporturile UE ar urma să crească cu 12%, după un avans de 17% în 2019, dar în UE consumul ar urma să scadă din cauza preţurilor ridicate.
Sectorul cărnii de oaie şi de capră din UE este afectat de pandemie, iar producţia în blocul comunitar ar urma să rămână stabilă în 2020, se arată într-un raport publicat luni de Comisia Europeană.