Home » Noutăţi. Новости » Grâul românesc are prognozată cea mai mare productivitate din istorie. Recolte în creștere în Franța, Germania și Marea Britanie
Grâul românesc are prognozată cea mai mare productivitate din istorie. Recolte în creștere în Franța, Germania și Marea Britanie

Grâul românesc are prognozată cea mai mare productivitate din istorie. Recolte în creștere în Franța, Germania și Marea Britanie

Distribuie articolul:

Productivitatea grâului românesc este prognozată la 4,09 t/ha, în creștere cu 3% față de calculele făcute în luna aprilie, respectiv cu 4.1% mai mult față de rezultatul din vara anului trecut, arată un raport al Comisiei Europene.

O productivitate medie de 4,09 t/ha pentru grâul românesc înseamnă un record istoric absolut pentru acest indicator.

“Nivelul de umiditate din sol este suficient pentru a acoperi nevoile de apă ale plantelor. Suprafața simulată a frunzelor și a acumulării de biomasă este peste medie în regiunile de sud și de est, dar rămâne aproape de media multianuală în centru și nord-vest”, a notat raportul dat recent publicității de către oficialii de la Bruxelles.

Productivitatea prognozată pentru grâul românesc a fost ajustată pozitiv consecutiv în Martie, Aprilie și în Mai, primele trei luni în care se care calculează prognozele pentru sezonul 2017/2018.

Randamentul mediu de 4,09 t/ha prognozat în luna Mai corespunde unei recolte de 7,5 milioane tone, în scădere cu 0,9 mln tone față de rezultatul de record istoric din vara anului trecut, dar cu 0,2 milioane mln t peste media multi-anuală.

Recordul de productivitate este doar unul local

Productivitatea medie pentru producția de grâu în Uniunea Europeană este prognozată în la 5,66 t/ha, în creștere cu 5.8% față de rezultatul din sezonul 2016/2017, respectiv cu 1% peste media ultimelor cinci sezoane.

Scăderea suprafeței de grâu cu 11.9% la 1,85 milioane ha în acest sezon este elementul ce generează reducerea de volum în condițiile în care productivitatea este prognozată a fi cu 3.9% mai mare față de cea din sezonul 2016/2017.

România își va păstra și în sezonul 2017/2018 cea de-a cincea poziție în topul celor mai mari producători de grâu din Uniunea Europeană.

Franța va continua să fie lider cu o recoltă prognozată la 34 milioane tone, în creștere cu 23% față de rezultatul sub-mediocru de anul trecut.

Germania va ocupa, tradițional, cea de-a doua poziție în top cu o recoltă prognozată la 25 milioane tone, în creștere cu 3% față de sezonul 2016/2017.

Marea Britanie urmează să performeze în același ritm cu Germania și are prognozată o recoltă de 1,8 mln t, iar Polonia va rămâne ușor sub pragul unei recolte de 9 milioane tone.

Recolta totală de grâu a Uniunii Europene este prognozată la 141 milioane tone în sezonul 2017/2018, în creștere cu 5.2% față de rezultatul din vara anului trecut.

Distribuie articolul: