Home » Noutăţi. Новости » Japonia ne va acorda un împrumut pentru modernizarea tehnicii și echipamentului agricol
Japonia ne va acorda un împrumut pentru modernizarea tehnicii și echipamentului agricol

Japonia ne va acorda un împrumut pentru modernizarea tehnicii și echipamentului agricol

Distribuie articolul:

Guvernul Republicii Moldova va iniţia negocieri pentru semnarea unui acord cu Guvernul Japoniei, privind acordarea unui împrumut în cadrul proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 25 martie, de Executivul de la Chişinău, transmite MOLDPRES.

Acordul, întocmit prin schimb de note, are drept scop confirmarea deschiderii Guvernului nipon de a oferi un credit preferențial Guvernului Republicii Moldova, în valoare de aproximativ 18,7 milioane de dolari, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Aceste mijloace vor fi folosite pentru implementarea programului de modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol (proiectul „MAME”) din ţara noastră.

În prezent, între Republica Moldova și Japonia sunt semnate aproximativ 40 de documente de cooperare, majoritatea referindu-se la acordarea asistenței financiare şi tehnice ţării noastre. Totodată, Japonia este una dintre principalele surse de investiții în industria auto din Moldova. În ţară și-au deschis fabrici de cablaje două companii japoneze mari, „Sumitomo” și „Fujikura”, care au devenit rezidenți ai zonelor economice libere. În ultimii câţiva ani, „Sumitomo” a investit 30 milioane de euro în deschiderea unei fabrici cu 2,5 mii de locuri de muncă, iar „Fujikura” a investit 20 milioane de euro și a deschis aproximativ două mii de locuri de muncă.

De asemenea, în prezent sunt examinate posibilitățile de aplicare a unui nou program de susținere a agricultorilor – ”Post-2KR”, de extindere continuă a investițiilor companiilor nipone în Moldova, de realizare a noi proiecte în sfera socială.

Distribuie articolul: