Home » Noutăţi. Новости » O cantitate record de pesticide contrafăcute a fost confiscată de Europol!
O cantitate record de pesticide contrafăcute a fost confiscată de Europol!

O cantitate record de pesticide contrafăcute a fost confiscată de Europol!

Distribuie articolul:

Europol  a confiscat o cantitate record de pesticide contrafăcute în cadrul unei operațiuni speciale,valoarea acestora fiind apreciată la circa 94 de milioane de euro.

Potrivit comunicatului Europol, în cadrul operațiunii speciale globale Silver Axe, care a avut loc în perioada 13 ianuarie și 25 aprilie, realizată în 32 de țări , au fost confiscate 1.346 de tone de pesticide ilegale. Cantitatea este aproape de două ori mai mare decât cea din anul trecut.

„Această cantitate ar putea fi suficientă pentru a trata 207 000 km2, sau mai mult decât toate terenurile agricole din Germania, care reprezintă aproape jumătate din țară, aproape 75% din terenurile agricole din Franța sau mai mult de 150% din terenurile agricole din România”, se arată în comunicatul Europol.

Un studiu european estimează că între 10% și 14% din piața UE a pesticidelor este afectată de acest comerț ilegal. Unele dintre grupurile organizate care vând pesticide sunt, de asemenea, implicate în alte activități ilegale, cum ar fi traficul de țigări contrafăcute și comercializarea ilegală de produse farmaceutice.

Pesticidele sunt unele dintre cele mai reglementate produse din lume. Pesticidele contrafăcute ar putea, însă, să prezinte un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu, iar estimarea pagubelor totale este destul de anevoioasă.

Țările în care a fost realizată verificarea: 26 de state membre ale UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Finlanda, Germania, Grecia , Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacă, Slovenia, Spania și șase țări din afara UE (Australia, Columbia, Elveția, Ucraina, Regatul Unit și Statele Unite).

Distribuie articolul: