Home » Noutăţi. Новости » Peste 600 de tone de prune moldovenești au ajuns în magazinele din Germania
Peste 600 de tone de prune moldovenești au ajuns în magazinele din Germania

Peste 600 de tone de prune moldovenești au ajuns în magazinele din Germania

Distribuie articolul:

Producătorii moldoveni reușesc să ajungă pe piețele de desfacere europene. Peste 600 de tone de prune au fost exportate în acest an în Germania. Companiile și-au putut vinde fructele în UE datorită certificatelor de calitate pe care le dețin – GlobalGAP și GRASP.

Potrivit unui comunicat emis de Asociația Moldova Fruct, fructele moldovenești au ajuns la consumatorii germani prin intermediul unei cooperative de marketing din Germania.

La inițiativa proiectului USAID/ Agricultura Performantă în Moldova, anul trecut un reprezentant al cooperativei germane a venit în Moldova și a vizitat câțiva membri ai Moldova Fruct. Am văzut atunci produsele, condițiile de depozitare, ambalare și sortimentul. Ulterior, membrii Moldova Fruct au venit într-o vizită de studiu în Germania. În rezultatul relațiilor stabilite, cooperativa noastră a importat de la membrii Moldova Fruct șase tone de cireșe, 2,5 tone de caise și mai mult de 600 de tone de prune”, a spus reprezentantul cooperativei, Halder Kurt.

De exemplu, compania Agarista Agricola SRL a reușit să livreze în Germania mai mult de 200 tone de prune. Managerul de dezvoltare al întreprinderii, Diana Vlasiuc, a spus că a stabilit primul contact cu compania germană în 2018.

Ne-au solicitat o ofertă, doar că la acel moment noi încă nu eram certificați GlobalGAP. Compania a obținut certificatul la începutul lunii septembrie, iar prima mașină cu prune a ajuns în Germania pe 24 septembrie. A fost nevoie să respectăm toate procedurile, să prezentăm certificatul și să prezentăm rezultatele analizelor pentru reziduuri de pesticide în fructe, cu un nivel de reziduuri sub norma admisibilă. Din start, am avut înțelegere pentru livrarea unui camion cu prune (cca 19 tone), dar după primul raport de recepționare a mărfii, importatorul ne-a confirmat interesul de a procura în continuare de la noi, datorită gustului deosebit al fructelor moldovenești și respectarea tuturor cerințelor solicitate ”, a declarat Diana Vlasiuc.

O altă companie moldovenească, Fani SRL, a reușit să comercializeze în sezonul curent 80 de tone de prune în Germania, iar alte 550 tone au ajuns pe piața Austriei. Managerul întreprinderii, Ștefan Bîtlan, a menționat că fructele au ajuns pe piața UE doar datorită faptului că deține certificatul GlobalGAP.

Cred că a venit momentul ca statul să se implice și să facă pași concreți și anume să limiteze subvențiile producătorilor care nu dețin certificate de calitate GlobalGAP și GRASP, încurajându-i pe cei care implementează aceste standarde. Astfel, producătorii se vor concentra pe investiții reale care vor dezvolta întreg lanțul valoric. Doar așa vom putea exporta produsele noastre pe piețele europene”, a menționat acesta.

Prioritar, este necesar de negociat majorarea contingentelor tarifare pentru prunele moldovenești exportate în UE, care, conform Acordului de Liber Schimb dintre RM și UE, la moment este de 10 mii de tone. Taxele vamale pentru un camion de prune exportate în UE în afara cotelor ajung până la 2.800 euro”, mai scrie Moldova Fruct în comunicat.

Moldova produce anual o cantitate de peste 90 de mii de tone de prune. În anul 2018, pe piața UE au ajuns mai mult de 15 mii de tone de prune, iar din recolta anului 2019, până în prezent, au fost exportate 19 mii de tone.

Distribuie articolul: