Home » Noutăţi. Новости » Prețul grâului trece de 300 euro/tona
Prețul grâului trece de 300 euro/tona

Prețul grâului trece de 300 euro/tona

Distribuie articolul:

Joi grâul s-a apropiat de 300 de euro, pe fondul cantităților limitate la nivel mondial. Grâul cu livrare în decembrie. Pe Euronext, a fost cotat la 297 de euro pe tonă, după ce cu o zi înainte atinsese deja un nou maxim de 295 de euro.

Comercianții au spus că perspectiva ca Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, să- și reducă și mai mult exporturile a determinat creșterea prețurilor. Ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrushev, a anunțat ieri că calculul taxelor la exportul de cereale va fi modificat dacă prețurile continuă să crească.

Rusia intenționează, de asemenea, să stabilească cote de export pentru prima jumătate a anului 2022. „Dacă s-ar introduce într-adevăr o taxă la export mai mare și apoi cote de export, situația ofertei de pe piața grâului s-ar înrăutăți și mai mult”, avertizaseră analiștii.

Rusia a exportat aproximativ 23,9 milioane de tone de grâu în primele nouă luni ale anului 2021, comparativ cu 24,7 milioane în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale.

Rusia își reglementează exporturile

Rusia, care exportă în principal în Turcia, Orientul Mijlociu și Africa, a introdus deja un tarif pentru exporturile de cereale în iunie: acest lucru ar trebui să contribuie la combaterea inflației interne, care se află în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani.

Ministerul rus al Agriculturii calculează valoarea taxei săptămânal. Taxa de export a fost de aproximativ 69,9 USD pe tona de grâu în perioada 10-16 noiembrie 2021.

Acum, Rusia intenționează să stabilească o cotă de export la cereale pentru prima jumătate a anului 2022, pentru a-și asigura aprovizionarea internă, a spus Patrushev. Nivelul cotei va fi stabilit până la sfârșitul lunii decembrie pe baza recoltei rusești din 2021 și a ritmului de export din actualul an de comercializare 2021/22, a adăugat el.

Grâul rusesc cu un conținut de proteine de 12,5% va fi vândut în porturile Mării Negre în a doua jumătate a lunii noiembrie pentru 326 USD pe tonă (FOB).

Piața mondială oferă prețuri mai mari decât industria de panificație

Exporturile de cereale europene au funcționat fără probleme până acum. Piața mondială oferă evident prețuri mai mari decât morile și producătorii de furaje locali.

Cu toate acestea, rata exporturilor a scăzut semnificativ în ultimele trei săptămâni. În orice caz, Comisia Europeană a raportat până pe 7 noiembrie exporturi europene de grâu de 10,3 milioane de tone. Adică cu aproximativ 1,5 milioane de tone mai mult decât în anul precedent.

Potrivit datelor oficiale, 822.000 de tone de grâu au fost expediate până acum din Franța către țări terțe. Pe de altă parte, 1,18 milioane de tone au fost deja vândute din Germania către țări din afara UE. România a exportat 3,5 milioane de tone de grâu pe piaţa mondială. După România vine Bulgaria ca cel mai mare exportator european de grâu cu 1,63 milioane de tone. Aceasta plasează Germania pe locul trei în clasamentul european al exporturilor de grâu, înaintea Franței, Letoniei, Poloniei și Lituaniei.

Până acum, principalii cumpărători de grâu european au fost Algeria, Egipt, Coreea de Sud, Nigeria și Iordania. Toți exportatorii continuă să raporteze că costurile foarte mari de transport au un impact masiv asupra comerțului.

Prețurile cerealelor ating noi recorduri

Grâul livrat în decembrie este tranzacționat joi pe piața europeană futures la un nou nivel record, puțin sub 297 EUR pe tonă – cu aproximativ 14 EUR mai mult decât la începutul săptămânii.

Următoarea data, martie 2022 a fost cotată la 293 de euro – adică o creștere de 14 euro față de începutul săptămânii. Pentru recolta de grâu din 2022, pe piaţa futures din Paris grâul a fost cotat la 259 de euro.

În portul Hamburg, grâul de panificație a fost tranzacționat joi la 302 EUR pe tonă – adică cu 14 EUR mai mult decât la începutul săptămânii. Pentru livrările din martie, în Hamburg s-au oferit 306 euro pe tonă.

Prețurile pentru orz furajer, în Hamburg, au fost joi de 267 de euro pe tonă – o creștere de 11 euro. Comercianții din Hamburg au oferit 270 de euro pe tonă pentru secară – cu 14 euro mai mult față de săptămâna precedentă. Iar furnizorilor li s-a oferit 250 de euro pentru ovăz.

Distribuie articolul: