Home » Analitica. Аналитика » Vinurile autohtone sunt exportate în 56 de țări. Cele mai multe au fost exportate în Belarus, România, Georgia, Polonia și Cehia
Vinurile autohtone sunt exportate în 56 de țări. Cele mai multe au fost exportate în Belarus, România, Georgia, Polonia și Cehia

Vinurile autohtone sunt exportate în 56 de țări. Cele mai multe au fost exportate în Belarus, România, Georgia, Polonia și Cehia

Distribuie articolul:

În pofida pandemiei de COVID-19, Republica Moldova continuă să exporte vinuri către piețele externe de desfacere. În primele 6 luni ale anului, producția vitivinicolă a fost exportată în 56 de țări ale lumii, înregistrând o creștere a cererii în România, Ucraina și Cehia și o descreștere în Federația Rusă și Belarus.

Datele statistice ale Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) arată că în primul semestru, exportul total a constituit 69,5 mln de litri, în scădere cu 3,4% (sau cu 2,4 mln de litri) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Din volumul total de exporturi, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, vinurile fortificate – 2,6%, divinurile și distilatele – 2,2%, iar spumantele – aproape 1%.

export-vinuri1

În cele 56 de țări ale lumii, viticultorii din țară au exportat vinuri în sumă de 1.247,8 mln de lei, în scădere cu 5,7% (sau cu 74,7 mln) comparativ cu primele 6 luni din 2019. Din totalul veniturilor, vinurile liniștite au generat 80,2%, divinurile și distilatele – 14,5%, vinurile fortificate – 3,3%, iar spumantele – aproape 2%.

export-vinuri1-2

În primele două luni ale anului, a fost înregistrată o creștere substanțială atât a exporturilor, cât și a veniturilor generate. O scădere explicabilă a fost consemnată în lunile martie – mai, din cauza pandemiei de COVID-19, China fiind printre piețele pe această descreștere a fost mai semnificativă.

Din luna iunie, exporturile de vinuri și-au revenit, înregistrând o creștere de 0,6% la volum și 1,5% la valoare, față de iunie 2019.

Datele statistice arată că în primul semestru, exporturile de vinuri îmbuteliate au crescut cu 5,7%, comparativ cu primul semestru 2019, până 1.094,5 mln litri. Printre principalele țări de export sunt România, Polonia și Cehia.

export-vinuri2export-vinuri2-2

În același timp, exporturile de vinuri în vrac au scăzut cu 6,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, constituind la 3.230.881 mln litri. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate pe piețele-cheie din Federația Rusă și Belarus.

export-vinuri3export-vinuri3-2

Distribuie articolul: