Guvernul francez a stabilit distanţe sigure pentru aplicarea pesticidelor pe culturile agricole din apropierea zonelor rezidenţiale, în încercarea de a provoca o dezbatere între fermieri şi ecologişti, reuşind însă să supere ambele tabere.
De la 1 ianuarie 2020, legea spune că trebuie să existe o distanţă de cel puţin 5 metri între suprafeţele cultivate cu cereale care au fost tratate cu substanţe chimice şi zonele locuite, iar în cazul livezilor de pomi fructiferi pulverizate această distanţă este de două ori mai mare.
Cea mai mare uniune de agricultori din Franţa – Federation nationale des syndicats d’exploitants agricoles (FNSEA), care s-a opus de la bun început acestei decizii, pe motiv că ea ar putea obliga fermierii să renunţe la suprafeţe mari de pământ, a reacţionat vehement. “Stabilind, în anumite situaţii, distanţe de siguranţă incompresibile, indiferent de practicile şi măsurile de protecţie, guvernul cedează ideologiei şi abandonează mulţi fermieri fără a oferi soluţie”, s-a exprimat FNSEA prin intermediul unui comunicat.
Pe de altă parte, grupul de mediu France Nature Environment (FNE) a criticat măsurile pentru că nu merg suficient de departe. “Ce ne-am temut s-a întâmplat”, a declarat reprezentantul FNE, Thibault Leroux, adăugînd că grupul va merge în instanţă pentru a contesta decizia.
Pesticidele comerciale au fost deja interzise în Franţa în spaţiile publice, cum ar fi parcurile, încă din ianuarie 2017, iar din acest an interdicţia a fost extinsă pentru a include case private şi grădini. Guvernul francez urmăreşte să elimine treptat utilizarea glifosatului până în 2021, deşi a promis că va analiza obiectiv situaţia pentru a da o şansă fermelor care nu dispun de alternative viabile.
Supăraţi pe politicile guvernamentale, despre care spun că le ameninţă traiul şi nu se bazează pe date ştiinţifice, fermierii au protestat luna trecută cu tractoarele pe străzile Parisului, punînd şi mai tare presiune pe preşedintele Emmanuel Macron, care se confruntă de ceva vreme cu ample manifestări de stradă.