Home » Erbicide » Pulsar 40 » Manual Clearfield pentru floarea-soarelui (II). Erbicidul Pulsar 40
Manual Clearfield pentru floarea-soarelui (II). Erbicidul Pulsar 40

Manual Clearfield pentru floarea-soarelui (II). Erbicidul Pulsar 40

Distribuie articolul:

PULSAR® 40

imazamox 40 g/l

Descriere

Pulsar® 40 este primul erbicid selectiv cu aplicare postemergentă, cu spectru larg de control al buruienilor, utilizat în sistemul Clearfield®, prin care se combate o gamă variată de buruieni, atât unele dicotiledonate, cât şi monocotiledonate. Pulsar® 40, utilizat în sistemul de producţie Clearfield®, asigură:

  • Spectru larg de combatere a buruienilor dicotiledonate şi a unor monocotiledonate anuale;
  • Combaterea buruienilor prin acţiune de contact şi reziduală;
  • Combaterea postemergentă unică şi eficientă a buruienilor chiar şi în condiţii de uscăciune;
  • Siguranţă deplină pentru culturile cu hibrizii Clearfield® de floarea-soarelui.

Imazamox, substanța activă din erbicidul Pulsar® 40, este cel mai nou membru al grupei de erbicide imidazolinone. Datorită eficienţei sale manifestate în condiţii foarte diferite, imazamox a devenit cel mai important erbicid din întregul sistem de producţie Clearfield® din Europa.

Aplicarea foliară postemergentă a erbicidului Pulsar® 40 asigură controlul unui spectru larg de buruieni dicotiledonate şi unele monocotiledonate, iar prin acţiunea sa reziduală are şi efect asupra buruienilor care germinează mai târziu.

Acţiunea reziduală a erbicidelor depinde de următorii factori:

  • condiţiile de mediu;
  • condiţiile de sol;
  • absorbţia radiculară;
  • sensibilitatea buruienilor.

Erbicidul Pulsar® 40 combate principalele buruieni dicotiledonate şi monocotiledonate anuale din culturile de floarea-soarelui de tip Clearfield®.

Printre principalele buruieni cu frunza lată combătute se numără: Abutilon spp. (Teişor), Xanthium spp. (Cornuţi), Ambrosia spp. (Ambrozie), Chenopodium spp. (Spanac sălbatic) şi Solanum spp. (Zârnă).

Principalele buruieni monocotiledonate care pot fi combătute eficient cu erbicidul Pulsar® 40 sunt următoarele: Echinochloa crus-galli (Iarba bărboasă), Setaria spp. (Mohor), Panicum spp. (Mei sălbatic) şi Digitaria spp. (Meişor). Restricţiile privind rotaţia culturilor impuse de utilizarea erbicidului Pulsar® 40 prevăd o perioadă de timp mai scurtă în comparaţie cu alte produse din grupa erbicidelor imidazolinone, datorită dozei reduse de aplicare a substanţei active, degradării mai rapide în sol şi absorbţiei radiculare mai reduse.

Modul de acţiune

Pulsar® 40 este un inhibitor AHAS (Acetohydroxy Acid Synthase). Atunci când ajunge în zonele de creştere ale unei plante sensibile, Pulsar® 40 atacă enzima AHAS, împiedicând producerea aminoacizilor valină, leucină şi isoleucină. În lipsa acestor aminoacizi, sinteza proteinelor şi creşterea plantelor este imediat oprită, iar buruienile sensibile mor într-o perioadă cuprinsă între 7 şi 14 zile.

Erbicidul Pulsar® 40 este absorbit prin rădăcinile, tulpinile şi frunzele plantelor, fiind translocat prin xilemul şi floemul acestora, până în zonele de creştere. Datorită uşurinţei cu care este absorbit şi translocat în plante, acest erbicid controlează eficient buruienile sensibile, indiferent de locul prin care pătrunde în plante: frunze sau sistemul radicular.

Absorbția foliară şi radiculară

Erbicidul Pulsar® 40 pătrunde în frunzele plantelor trecând prin cuticula cerată şi porii (stomatele) de pe suprafaţa frunzei. Erbicidul pătrunde şi prin rădăcini, odată cu apa absorbită din sol.

Odată ajuns în rădăcină, Pulsar® 40 este translocat în zonele de creştere ale rădăcinilor şi tulpinilor.

Principalele caracteristici ale solului care pot influenţa cantitatea de erbicid absorbită de către plante sunt:

  • conţinutul optim de umiditate;
  • pH-ul;
  • conţinutul de materie organică;
  • conţinutul de argilă.
  • Pulsar40

Doza omologată

Doza omologată de Pulsar® 40 este de 1,0-1,2 l/ha. Respectați întotdeauna instrucțiunile de folosire care însoţesc produsul!

Informaţii despre aplicare

Pulsar® 40 este omologat pentru aplicarea postemergentă la hibrizii Clearfield® de floarea-soarelui. Poate fi utilizat şi la câteva specii de leguminoase, cum ar fi mazărea, soia şi lucerna.

Momentul aplicării

Pulsar® 40 trebuie aplicat în postemergenţă timpurie, când plantele de floarea-soarelui au între 2  şi 8 frunze adevărate (14-18 pe scara BBCH).

Erbicidul se foloseşte numai la hibrizi de floarea-soarelui de tip Clearfield®, toleranți la Pulsar® 40.

IMPORTANT 

  • Nu aplicaţi Pulsar® 40 la culturile de floarea-soarelui Clearfield® dacă plantele au fost supuse stresului hidric sau termic (secetă prelungită, îngheţ).
  • Nu aplicaţi Pulsar® 40 pe solele tratate în anul anterior cu erbicide sulfonilureice, imidazolinone sau sulfonamide, pentru evitarea apariției formelor de rezistenţă a buruienilor.

Pulsar40-2

Ordinea aplicărilor / Amestecuri în rezervor cu alte produse de protecţie a plantelor 

Pulsar® 40 se poate utiliza în culturile de floarea-soarelui Clearfield® şi după aplicarea preemergentă a produselor Stomp®, Frontier® Optima sau a altor produse recomandate în acest scop. Nu este recomandat amestecul în rezervor cu alte erbicide decât cele înscrise pe etichetă. Piretroizii de sinteză pot fi amestecaţi fără probleme în rezervor cu Pulsar® 40. Pentru produsele de protecţia plantelor din alte grupe, trebuie consultată eticheta produsului Pulsar® 40, deoarece unele produse (organofosforicele şi carbamaţii) pot fi toxice pentru hibrizii Clearfield®.

Metoda de aplicare

Erbicidul se aplică numai cu mijloace terestre. Echipamentul de pulverizare trebuie calibrat în mod corespunzător. Nu se recomandă aplicarea cu mijloace „avio” (avion, elicopter). Vă rugăm să urmaţi instrucţiunile de spălare a echipamentelor de stropit valabile pentru erbicidele din grupa chimică sulfonilureice, atât înainte, cât şi după aplicarea erbicidului Pulsar® 40.

floarea-soarelui-clearfield-5

Cantitatea de apă

Aplicaţi erbicidul Pulsar® 40 uniform, într-o cantitate de apă de 150-250 litri apă/hectar cu echipamentele calibrate corespunzător. Pentru a asigura acoperirea uniformă, utilizaţi minimum 200 l/ha atunci când aplicaţi erbicidul Pulsar® 40 la floarea-soarelui cultivată în sistemele cu lucrări minime sau fără arătură. De asemenea, utilizaţi o cantitate mai mare de apă pentru terenurile cu vegetaţie densă sau cu multe resturi vegetale. În timpul pulverizării, evitaţi suprapunerile!

Rezistenţa la spălarea de către precipitaţii

În condiţii climatice normale, Pulsar® 40 nu este spălat de precipitaţii dacă ploaia intervine la mai mult de o oră de la aplicare.

Strategia de erbicidare

Pentru maximizarea producţiei este necesară aplicarea unui program integrat de management al buruienilor, care să includă metode culturale şi/sau chimice. Floarea-soarelui „luptă” eficient cu buruienile numai după realizarea unui lan încheiat şi uniform.

Primele 3-5 săptămâni de după răsărirea florii-soarelui sunt foarte importante pentru stabilirea capacităţii de concurenţă cu buruienile, de aceea combaterea timpurie a buruienilor este esenţială.

Buruienile din lanurile de floarea-soarelui care sunt în competiţie cu plantele de cultură mai mult de 4 săptămâni determină importante pierderi de producţie, chiar dacă ulterior sunt îndepărtate.

Aplicarea erbicidului Pulsar® 40 la floarea-soarelui

Clearfield® reprezintă o soluţie foarte eficientă de control postemergent al celor mai importante buruieni problemă precum Ambrosia spp. (Ambrozie) şi Xanthium spp. (Cornuţi).

Pulsar® 40 are acţiune de contact şi reziduală asupra unor buruieni monocotiledonate şi cu frunza lată din genurile Solanum (Zârnă), Amaranthus (Ştir), Setaria (Mohor), Avena (Ovăz sălbatic), Xanthium (Cornuţi). De asemenea, controlează samulastra de cereale şi de floarea soarelui non – Clearfield® (din flora spontană sau din samulastră).

Erbicidul se aplică atunci când majoritatea buruienilor se află în stadiul de dezvoltare recomandat!

Este de preferat să se aplice în stadii timpurii de creştere a buruienilor, deoarece, prin acţiunea sa reziduală, Pulsar® 40 va afecta şi buruienile sensibile care germinează după o anumită perioadă de timp de la erbicidare.

floarea-soarelui-clearfield-6

Combaterea buruienilor

Combaterea optimă a buruienilor are loc în perioada de postemergenţă timpurie. Deşi speciile de buruieni foarte sensibile pot fi controlate şi într-un stadiu mai avansat, se recomandă combaterea buruienilor înainte ca acestea să diminueze potenţialul de producţie.

În cazul în care se urmăreşte controlul lupoaiei (amănunte în capitolul Orobanche), este necesară întârzierea momentului de aplicare.

Combaterea buruienilor în condiţii de secetă poate fi îmbunătăţită prin praşile efectuate la 7-10 zile după aplicarea erbicidului Pulsar® 40. Astfel sunt distruse mai rapid buruienile afectate de erbicid şi se încorporează în straturile superficiale erbicidul rămas pe suprafața solului, de unde acesta poate fi absorbit de buruienile care germinează.

floarea-soarelui-clearfield-7

Rotaţia culturilor

Pulsar® 40 are acţiune reziduală, putând rămâne în sol mai mult timp, în funcţie de condiţiile climatice. Principalii factori care influenţează activitatea reziduală sunt: umiditatea solului, temperatura şi activitatea microbiană.

Independent de tipul de sol, materie organică, temperatură şi valoarea pH-ului, umiditatea solului este cel mai important factor care influenţează degradarea în sol.

Timpul de pauză recomandat după erbicidarea cu Pulsar® 40:

– grâu, orz, ovăz – 4 luni

– porumb, cartof, legume – 9 luni

– rapiţă, sfeclă de zahăr – 18 luni

Terenul se va ara înainte de semănat.

Pentru informaţii suplimentare: 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Suport tehnic:

Ştefan Marandici (culturi speciale): 0 605 31 116

Distribuie articolul: