Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) estimează o producţie mondială record de cereale în sezonul 2020/2021. Cele mai mari creşteri sunt aşteptate pentru producţia globală de grâu (+4 milioane tone) şi porumb (+50 milioane tone). În ultimul său raport, IGC apreciază că producția globală de cereale va atinge un nivel maxim, de peste 2,2 miliarde tone, ceea ce ar reprezenta o creștere de 54 milioane tone faţă de producţia din sezonul 2019/2020.
De asemenea, IGC preconizează şi o creștere a stocurilor globale de cereale la final de sezon, prima după patru sezoane, în timp ce comerțul mondial cu cereale va ajunge la un nou record.
Producția de soia din sezonul 2020/2021 va fi mai mare cu 8%, ajungând la peste 360 milioane tone, în special datorită producţiei mari care se aşteaptă în Statele Unite. De asemenea, anticipata creștere a achizițiilor chineze de soia ar putea duce la o creştere cu 4% a comerţului mondial cu soia, faţă de anul trecut.
Așteptările sporite în ceea ce privește producția mondială de cereale au fost evidențiate și de Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) în raportul actualizat al ofertei și cererii agricole mondiale. Potrivit USDA, producția globală de porumb va ajunge la cca. 1,2 miliarde tone (în creștere cu 7% faţă de sezonul 2019/20) și 773 milioane tone grâu (în creștere de 1% an/an).
Producţia din regiunea Mării Negre în pericol
Deşi USDA a ridicat estimările de producție pentru mai multe culturi, inclusiv porumb, grâu și soia, acest raport este anterior valului de precipitaţii care a afectat o parte a statelor europene, în special din Europa de est şi zona Mării Negre.
De asemenea, prognoza privind o secetă severă în perioada iulie-august, arată o creștere semnificativă a temperaturii aerului, cu 1,5 °C peste media multianuală şi posibilitatea dezvoltării unor zone de înaltă presiune şi care vor aduce valuri extreme de căldură şi secetă.
Precipitațiile în regiunea Mării Negre vor fi sub normă în perioada de vară, ceea va avea un impact negativ puternic asupra culturilor de primăvară, în special porumb şi floarea-soarelui. Ca urmare, potențialul de producție al acestor culturi este posibil să fie afectat şi randamentul redus.