Home » Erbicide » Manual Clearfield pentru floarea-soarelui (III). Principalele buruieni combătute
Manual Clearfield pentru floarea-soarelui (III). Principalele buruieni combătute

Manual Clearfield pentru floarea-soarelui (III). Principalele buruieni combătute

Distribuie articolul:

Tehnologie

  • Tratamentul postemergent cu erbicidul Pulsar® 40 în doză de 1,0-1,2 l/ha se face când plantele de floarea-soarelui au 2-6 frunze, buruienile dicotile au 2-4 frunze, iar gramineele anuale 1-3 frunze până la înfrăţit. Pentru tratamentul împotriva lupoaiei, se aplică atunci când floarea-soarelui are 4-8 frunze. În majoritatea cazurilor, se aplică în stadiul de 6 frunze.
  • Este unica soluţie în postemergenţă împotriva buruienilor cu frunză lată, a gramineelor anuale şi a lupoaiei.
  • Erbicidul Pulsar® 40 are un foarte bun efect de stopare a costreiului din rizomi (Sorghumhalepense).
  • De asemenea, numai în cazuri de infestări foarte puternice cu graminee anuale, se poate aplica în preemergenţă Frontier® Optima 1,2 – 1,4 l/ha.

Principalele buruieni combătute de Pulsar® 40

(40g/l Imazamox, la doza de 1,0-1,2 l/ha, faza de 1-4 frunze a buruienilor)

Pulsar40-buruieni-combatute

Iarbă bărboasă, mohor înalt

Echinochloa crus-galli

Descriere

Specie anuală, cu tulpini mai mult sau mai puţin robuste, care pornesc de la baza geniculată şi ajung la înălţimea de 105 cm; spiculeţe de 3-4 mm, grupate în raceme, adesea ramificate; paniculul este răsfirat şi erect. Tecile bazale au, de regulă, culoare violacee.

iarba-barboasa

Cornuţi

Xanthium strumarium

Descriere

Specie anuală, cu tulpină scurtă, viguroasă, acoperită de perişori. Frunze lat-ovat-eliptice; numeroase inflorescenţe grupate în raceme terminale şi axilare, de culoare albă sau verde; calatidiile mascule se află în vârful plantei, cele feminine sunt ovoide şi acoperite cu spini sub formă de cârlig; fructul are formă ovoidă, capsulat într-un involucru rigid, cu două vârfuri şi spini sub formă de cârlig.

cornuti

Lobodă porcească, spanac sălbatic

Chenopodium album

Descriere

Plantă extrem de variabilă, cu înălţime cuprinsă între 12 cm şi 1,5 m. Specie anuală de vară, cu tulpină verde-albastruie, ramificată, striată, care prezintă pete roşii sau violete. Frunzele sunt simple, alterne, de culoare verde la exterior şi alb-făinos pe partea inferioară. Forma frunzelor variază de la ovat-romboidală la ovat-lanceolată.

loboda-porceasca

Ambrozie

Ambrosia trifida

Descriere

Specie anuală de vară, erectă, care poate atinge o înălţime de 0,6 – 1,5 m. Frunzele şi tulpina sunt acoperite cu peri aspri. Frunzele sunt opuse, cu 3-5 lobi. Predomină în culturile agricole, dezvoltându-se pe terenurile fertile. Frunzele opuse au lungimea de până la 20cm.  Fructul (achena) este înconjurat de un înveliş tare, care se termină cu 6-8 proeminenţe, dispuse ca o coroană pe vârful ascuțit al fructului.

Atenţie: Planta provoacă alergii şi poate irita pielea la atingere!

ambrozie

Mohor

Setaria viridis

Descriere

Plantă ierboasă anuală, cu inflorescenţă panicul spiciform cilindric, de 5-12 cm lungime, de culoare verde. Frunzele sunt liniare cu lungimea de 8-20 cm şi lăţimea de 1,2 cm; fără perişori. Înălţimea: până la 1 m.

mohor

Pălămida

Cirsium arvense

Descriere

Plantă perenă care formează colonii extinse pornind de la sistemul radicular pivotant, care ramifică pe orizontală şi formează tulpini erecte în fiecare primăvară. Tulpinile pot atinge până la 1,5 m înălţime, sunt glabre şi striate. Frunzele, alternate, sunt foarte ghimpate, până la 15-20 cm lungime şi 6-7 cm lăţime, sesile (mai mici în partea superioară a tulpinii florale). Planta înfloreşte vara, inflorescenţa are 10-20 cm diametru cu flori intens violacee, cu flori dioice. Seminţele au 4-5 mm lungime, cu papus penat, care ajută la diseminarea cu ajutorul vântului.

palamida

Ştir sălbatic

Amaranthus retroflexus

Descriere

Tulpină aspru păroasă, cu înălţimea de 60-120 cm. Frunze cu lungimea de 7,5-15 cm, formă rombicovată, întregi şi păroase. Flori mici, unisexuate, repartizate în spice înghesuite, cilindrice, cu lungimea de până la 6,5 cm.

stir-salbatic

Costrei, bălur

Sorghum halepense

Descriere

Plantă perenă, termofilă, cu numeroase tulpini care pot atinge o înălţime de până la 2 m şi o grosime de 3-9 mm. Se înmulţeşte prin seminţe şi rizomi. Tecile frunzelor sunt glabre şi zimţate, frunzele sunt înguste, alternate, simple, de 30-60 cm lungime şi 2 cm lăţime, cu o nervură albă proeminentă. Inflorescenţa constă în panicule pendule, de culoare violacee, de 25-30 cm şi deschidere de 3-15 cm la maturitate. Spiculeţele sunt poziţionate în perechi, iar seminţele sunt oval-alungite, de 2-3 mm lungime. Înfloreşte vara.

costrei

Zârnă

Solanum nigrum

Descriere

Plantă anuală, cu înălţimea de 30-120 cm. Frunze: lungime de 4-7,5 cm; lat-ovate, cu marginea sinuat-dinţată. Flori: petale verzui până la albicioase, înconjoară antere proeminente, de culoare galben aprins. Florile sunt grupate 4-6 în cime umbeliforme.

Fruct: bacă neagră, de formă ovală.

zarna

Lupoaia

Orobanche spp.

Descriere

Plantă parazită care se ramifică de la bază, formând mai multe tulpini aproape lipsite de frunze; culoarea tulpinilor variază de la brun deschis la galben, iar cea a florilor tubulare, de la alb la violaceu sau albastru. Flori: formă tubulară, corolă glugată în partea superioară şi lobată, cu aspect lucios în partea inferioară.

Frunze: mici, galbene, prinse de tulpină.

Înălţime: 10-30 cm. Fiecare dintre capsulele mici de pe tulpini conţine aproximativ 2000 de seminţe minuscule. Acestea se răspândesc rapid odată cu solul transportat de la o solă la alta de maşinile şi utilajele agricole.

lupoaie

Pentru informaţii suplimentare: 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Suport tehnic:

Ştefan Marandici (culturi speciale): 0 605 31 116

Distribuie articolul: