Piaţa rapiţei a fost în creştere la începutul lunii iunie. La bursa europeană la termen Matif, recolta veche cu livrare în august şi contractul pe decembrie au înregistrat câştiguri suplimentare de 16 euro/t. Formarea cotaţiilor rapiţei profitase, în Europa, de temperaturile înalte din Europa de vest şi de preţurile atractive ale grâului.
Această dezvoltare pozitivă a preţurilor a luat, însă, sfârşit, iar cotaţiile au scăzut, în săptămâna 12-18 iunie, cu 6 euro/t. Faza sezonieră de regres pare să fi început.
La bursă, cotaţia rapiţei a scăzut sub nivelul de susţinere de 362,75 euro/t. Acest lucru este un semn prost. O scădere a cursului sub 362,50 euro/t ar putea duce la scăderi de până la 356 sau chiar 350 euro/t.
Această scădere a cotaţiilor înseamnă un pas înapoi şi pentru piaţa fizică. Recolta veche este aproape în totalitate consumată din depozite. Cantităţi mici din recolta nouă sunt puse în vânzare. Interesul de a încheia contracte ar putea scădea şi mai tare.
În Australia se conturează îngrijorări cu privire la situaţia exporturilor. Biroul de statistică Abares estimează exporturi scăzute de canola pentru anul următor. Prognoza privind exporturile australiene de canola a scăzut considerabil – cu aproape 700.000 t, ajungând acum la 2,5 milioane tone. O cauză ar putea fi recolta redusă din Australia şi creşterea concurenţei din Europa de est, în special din Ucraina.