Home » Analitica. Аналитика » La Soroca s-a făcut bilanțul recoltării culturilor de I grupă. Ce rezultate s-au obținut?
La Soroca s-a făcut bilanțul recoltării culturilor de I grupă. Ce rezultate s-au obținut?

La Soroca s-a făcut bilanțul recoltării culturilor de I grupă. Ce rezultate s-au obținut?

Distribuie articolul:

La finalul campaniei de recoltare „Secerișul 2024”, la Soroca a avut loc tradiționala sărbătoare „Ultimul Snop”, în cadrul căreia s-au făcut bilanțurile recoltării culturilor de I grupă, anunță Observatorul de Nord. Anul acesta, recolta a fost mai mică față de anii precedenți din cauza temperaturilor ridicate din primăvară.

În anul curent, avem următoarele rezultate: grâul de toamnă – 3,07 tone la hectar, orz de toamnă – 3,77 tone la hectar, orz de primăvară – 3,48 tone la hectar, mazăre – 1,36 tone la hectar și rapiță – 1,99 tone la hectar. Este clar că situația variază de la caz la caz, dar oricum ne bucurăm și ne închinăm pământului pentru că ne-a răsplătit truda”, a menționat Veaceslav Rusnac, președintele Raionului Soroca.

„În anul curent, s-au recoltat 17.872 hectare de culturi cerealiere și rapiță. Grâul de toamnă a fost cultivat pe 12.348 hectare și s-au recoltat 37.908 tone, adică 3,07 tone la hectar. Orzul de toamnă a fost cultivat pe 1.344 hectare și s-au strâns 5.067 tone, adică 3,77 tone la hectar. Orzul de primăvară, cultivat pe 395 hectare, a avut o producție de 1.375 tone, adică 3,48 tone la hectar. Mazărea a fost recoltată de pe 796 hectare, obținându-se 2.152 tone, adică 1,36 tone la hectar. Rapița a fost cultivată și recoltată pe 2.978 hectare, obținându-se 7.116 tone, adică 1,99 tone la hectar. Rezultatele sunt așa cum sunt, în raport cu investițiile și cheltuielile care au fost făcute. Comparativ cu anul precedent, practic s-au strâns cu două tone mai puțin de pe fiecare hectar de grâu și orz. Anul trecut am recoltat 4,9 tone la hectar de grâu și 5,6 tone la hectar de orz de toamnă. La fel, mazărea și rapița au avut producții cu o tonă mai puțin de pe fiecare hectar cultivat cu aceste culturi, comparativ cu anul trecut”, a comunicat Aliona Andriuța, Șef al Direcției agricultură și alimentație a Consiliului Raional Soroca.

Distribuie articolul: