Republica Moldova a obținut, pentru prima dată, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de categoria A (de consum).
Joi – 9 martie, au fost publicate modificările la Regulamentele de punere în aplicare (UE) 2021/404 și (UE) 2021/405 ale Comisiei din 24 martie 2021, prin care Republica Moldova a obținut, pentru prima dată, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de categoria A (de consum).
Sistemul de control oficial, recunoscut de UE
”Informăm că decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova. În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, este recunoscut de Uniunea Europeană”, se arată într-o comunicare făcută de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Procesul de obținere a dreptului de export în UE a produselor respective din Republica Moldova a fost unul complex și de durată, fiind precedat de un schimb amplu de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în regim online, cât și cu prezența fizică a experților europeni pe teritoriul Republicii Moldova, care au examinat conformitatea sistemului național într-un mod tridimensional, inclusiv capacitățile ANSA la nivel central, teritorial și gradul de conformitate al agenților economici la cerințele Uniunii Europene.
”Apreciem eforturile dedicate ale colegilor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și ale colegilor din alte instituții publice, inclusiv din cadrul serviciului diplomatic și al partenerilor de dezvoltare, în atingerea acestui obiectiv de valoare națională”, mai arată ANSA, amintind că, în prezent, în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și cca 227.000 de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de cca 6 milioane de păsări.
Producția de carne de pui din Moldova se ridică la 45.000 de tone pe an
De asemenea, în Republica Molodva funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual cca 45.000 de tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual cca 253 milioane de ouă.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în continuare va evalua eligibilitatea companiilor din sectorul avicol care intenționează să exporte pe piața Uniunii Europene, în vederea respectării cerințelor necesare pentru a-și exporta produsele în statele membre ale Uniunii Europene.