Home » Eveniment. События » Tehnologia RAC 3+4 – o metodă inovativă de la BASF pentru protejarea livezilor de măr de dăunători
Tehnologia RAC 3+4 – o metodă inovativă de la BASF pentru protejarea livezilor de măr de dăunători

Tehnologia RAC 3+4 – o metodă inovativă de la BASF pentru protejarea livezilor de măr de dăunători

Distribuie articolul:

Recent, în plantația pomicolă a companiei „Darurile Basarabiei” SRL din s. Malinovscoe, r. Rîșcani, a avut loc seminarul „Eficientizarea utilizării produselor de uz fitosanitar în protecția integrată a plantațiilor pomicole. Soluții oferite de compania BASF”. Seminarul a fost organizat de compania BASF în parteneriat cu Asociația „Moldova Fruct”.

În debutul seminarului, Ivan Scutaru, Șeful biroului de consultare BASF în Republica Moldova a declarat: „În ultimii ani, compania BASF se axează tot mai mult pe protecția biologică integrată a culturilor agricole. Astfel, se diminuează reziduurile în produsele agricole, ceea ce permite fermierilor noștri să devină mai competitivi, atât pe piața europeană, cât și pe restul piețelor.” „Acum în lume există un trend persistent spre produsele ecologice, de aceea și vrem astăzi să vă arătăm cum lucrează tehnologia RAC 3+4 în combaterea dăunătorilor în livezile de măr, bazată pe utilizarea feromonilor”, a menționat Ivan Scutaru.

scutaru

Gazda seminarului, Valeriu Matcovschi, directorul „Darurile Basarabiei” SRL a explicat celor prezenți: „Ne aflăm acum într-o livadă care a fost înființată în anul 2011, în care din 2012 utilizăm tehnologia RAC 3+4. Pot să vă zic că suntem încântați de rezultatele obținute. Folosirea feromonilor RAC 3+4 ne permite să protejăm recolta de viermele mărului și molia pieliței fructelor. Având deja o experiență de zece ani folosire a acestor feromoni, pot afirma cu siguranță că aceasta este o tehnologie eficientă, care ne permite să avem o recoltă de mere calitativă”.

matcovschi

Ulterior, Iurie Fala, directorul „Moldova Fruct” le-a vorbit celor prezenți despre tendințele actuale de piața merelor, atât cea din Republica Moldova, cât și cea europeană.

fala

Seminarul a continuat cu prezentarea „Tehnologia RAK 3 + 4 în combaterea viermelui mărului și a moliei pieliței fructelor prin metoda dezorientării sexuale”, făcută de Ștefan Marandici, consultant culturi multianuale în cadrul biroului de consultare BASF în Republica Moldova.

marandici

În cadrul prezentării, Ștefan Marandici a explicat esența tehnologiei RAC 3+4 și avantajele, atât din puct de vedere tehnologic, cât și ca rentabilitate economică. A arătat cum cu ajutorul difuzorilor feromonali RAC 3+4 se combat dăunătorii (viermele mărului și molia pieliței fructelor) în livezile de măr, reducând la minim tratamentele cu insecticide, nedistrugând entomofauna și asigurând fructe fără reziduuri.

seminar1

În continuare, oaspeții seminarului au vizitat livada de măr unde de 10 ani se aplică tehnologia RAC 3+4, având posibilitatea astfel să se convingă de eficacitatea acestei tehnologii.

seminar2

Fermierii interesați de aplicarea tehnologiei RAC 3+4 pot afla mai multe detalii, contactând

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

N.R. În curând vom reveni cu un material amplu despre tehnologia RAC 3+4, în care vom explica detaliat particularitățile acestei tehnologii și cum se aplică.

seminar4 seminar3

Distribuie articolul: