Mișcarea Internațională a Țăranilor dezvăluie realitatea crudă, dureroasă din agricultura europeană. În fiecare zi, 1.000 de fermieri își abandonează fermele. Renunță la cultivarea pământului și la creșterea animalelor. Mișcarea Internațională a Țăranilor insistă pentru sprijinirea financiară a fermelor mici și mijlocii și critică dur ajutoarele adoptate de Comisia Europeană în criza COVID 19, considerându-le tardive și ineficiente.
Coordonarea Europeană Via Campesina (ECVC), Mișcarea Internațională a Țăranilor, critică ajutoarele pentru depozitarea privată a cărnii și a produselor lactate, adoptate de Comisia Europeană.
Pandemia COVID 19 a dat o puternică lovitură sectorului lapte. Sunt stocuri mari la crescătorii de vaci de lapte, iar prețul laptelui a scăzut drastic. În aceste condiții, fermierii sunt cei care trebuie ajutați urgent.
ECVC denunță, într-un comunicat media transmis, că măsurile de stocare privată a cărnii și produselor lactate, pe lângă faptul că sunt întârziate și insuficiente, arată încă o dată că Comisia Europeană este preocupată de producție și nu de producători, de fermieri. În acest moment, în Europa, peste 1000 de fermieri pe zi renunță la fermele lor, la profesia de agricultor.
Această măsură, de stocare privată a produselor lactate, nu împiedică creșterea producției de lapte, deoarece nu există un control coordonat asupra volumelor. Nu va scuti suficient piața și nu va împiedica scăderea prețurilor de producție. Mai mult, aceste stocuri vor scădea, timp de mai multe luni, prețurile de producție (așa cum s-a observat în 2016 și 2017). Prin urmare, această măsură va conduce din nou la abandonarea multor ferme de toate dimensiunile și va constitui un obstacol major pentru tinerii care vor intra în agricultură.
În acest fel, impactul real al depozitării produselor lactate este de a proteja interesele industriei, de a se asigura că perioada prețurilor scăzute va dura multe luni și de a facilita prioritățile neoliberale și acordurile de liber schimb inconsistente.
Mai mult, ECVC regretă profund că măsurile de sprijin pentru sectorul produselor nu vor avea niciun impact asupra piețelor, având în vedere timpul necesar pentru aprobare și implementarea lor. În felul acesta, ar trebui evidențiată inadecvarea acestui sprijin financiar. Se vorbește de 80 de milioane EUR pentru a ajuta o gamă largă de sectoare, în timp ce în 2016, sprijinul pentru sectorul produselor lactate s-a ridicat la 500 de milioane EUR.
Coordonarea Europeană Via Campesina cere, printre altele, Comisiei Europene ca prețurile pentru lapte și produse lactate să nu fie mai mici decât costurile medii de producție, reglementarea pieței în sectorul produselor lactate, despăgubirea producătorilor pentru o parte din brânza care nu a putut fi vândută și distribuirea ulterioară a cantităților de brânză către organizații de caritate care să le împartă familiilor sărace.
Criza COVID-19 ne arată măsura în care depindem în prezent de un sistem globalizat total nesustenabil. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să avem mai multe ferme mici și mijlocii răspândite pe toate teritoriile, precum și ferme cu un grad mai mare de autonomie, ferme care practică agroecologia și produc și vând aproape de consumatori.
De aceea, avem nevoie de instrumente publice pentru reglementarea pieței. Acestea trebuie să permită reacții rapide și eficiente, care să protejeze producătorii de prețurile volatile. Nu putem accepta să fim victime ale fiecărei crize, fie că sunt crize financiare, geopolitice, de sănătate sau de climă. Amploarea și durata acestei crize, precum și posibilitățile unei recidive sunt încă necunoscute; cu toate acestea, ceea ce este clar pentru noi este că producția agricolă și animalieră la scară mică și locală garantează o hrană sănătoasă și suficientă pentru toți cetățenii europeni, susține ECVC, în comunicat.