Home » Noutăţi. Новости » Anul curent, Republica Moldova are cea mai mică suprafață cu grâu din ultimii 10 ani
Anul curent, Republica Moldova are cea mai mică suprafață cu grâu din ultimii 10 ani

Anul curent, Republica Moldova are cea mai mică suprafață cu grâu din ultimii 10 ani

Distribuie articolul:

În toamna anului trecut, în Republica Moldova, au fost semănate cu grâu de toamnă circa 255.000 de hectare de terenuri agricole. Acesta este cel mai mic indicator din ultimii 10 ani, susține Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Astfel, suprafața semănată este cu peste 21% mai mică decât cea prognozată a fi destinată culturii grâului – de 325.000 de hectare.

Potrivit ministerului de resort, această micșorare a suprafețelor însămânțate cu grâu de toamnă se datorează insuficienței precipitațiilor, în perioada optimă de semănat în toamna anului 2021, precum și întârzierii campaniei de recoltare a culturilor de câmp cu 2-3 săptămâni și mai mult. Potrivit agricultorilor, unii dintre ei au recoltat porumbul tocmai în luna decembrie.

Printre alți factori ce au determinat întârzierea lucrărilor agricole în toamna anului 2021, dar și în primăvara acestui an este scumpirea semnificativă a carburanților și a îngrășămintelor.

Astfel, dacă anul trecut prețul angro al motorinei, pentru agricultori era de 12 lei pentru un litru, în acest an, este de 26 de lei, adică cu 14 lei mai scump.

În cazul îngrășămintelor, prețul a crescut de trei ori, susține MAIA.

Distribuie articolul: