Home » Noutăţi. Новости » Cinci producători agricoli din Ceadîr-Lunga au fondat o cooperativă pentru a vinde mai uşor fructele.
Cinci producători agricoli din Ceadîr-Lunga au fondat o cooperativă pentru a vinde mai uşor fructele.

Cinci producători agricoli din Ceadîr-Lunga au fondat o cooperativă pentru a vinde mai uşor fructele.

Distribuie articolul:

Cinci producători de fructe din Ceadîr-Lunga au decis, cu suportul unui proiect implementat de People in Need (PIN) și susținut de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, să se asocieze pentru a-și dezvolta capacitățile logistice de sortare, ambalare și păstrare a fructelor și a obține acces la piață.

„Cooperativa „Ceviz Erik” a fost fondată în anul 2016. Este una dinte cele 9 cooperative care au beneficiat de asistență din partea PIN. Suportul a fost oferit în aspecte de: planificare a afacerii, instruiri în tehnologii de producere, păstrare și uscare a fructelor, asistență în marketing”, spune Grigore Daraban, manager de proiect în cadrul PIN.

Deși a fost creată acum un an, deja s-a reușit livrarea merelor în Belarus și Federația Rusă. În anul curent, cooperativa a încheiat deja contracte de comercializare a întregii cantități de fructe şi a început construcţia unui depozit frigorific. „Este o investiție foarte mare pe care nu ne-am fi permis-o în următorii ani. Am început construcția frigiderului în luna iulie, sperăm ca anul viitor să putem deja depozita”, a afirmat Ivan Ghenov, președintele cooperativei.

Depozitul frigorific va avea o capacitate de 600 tone, iar investiția totală depășește suma de 300 mii de euro. 70 la sută reprezintă contribuția proiectului, alte 30% vor fi achitate de cooperativă.

„Dețin o suprafață de 308 hectare de livezi. Produc mere și prune. Am înțeles că ne va fi mai ușor să activăm în cooperativă. Fiecare trebuie să îndeplinească sarcina sa: producătorul trebuie să se ocupe de producere, cooperativa – de comercializare. Am fost într-o vizită de studiu în Polonia și am rămas impresionat de faptul cum funcționează cooperativele în această țară. Producătorii nu își fac griji unde vor vinde marfa și la ce preț, ei au sarcina de a produce doar, iar cooperativa vinde. Acum avem și noi un manager în cooperativă care se ocupă exclusiv de vînzări. Am reușit să divizăm clar responsabilitățile, ca într-o familie”, a relatat Mihail Uzun, agronom, membru al cooperativei din Ceadîr-Lunga.

„În prezent, vindem fructele practic din livadă, trebuie să achităm pentru calibrare, pentru prerăcire. Frigiderul ne va permite să achiziționăm și să instalăm ulterior și o linie de sortare. Astfel, vom avea întreg ciclul: producere, sortare și depozitare. Vom reuși pe această cale să obținem și un preț cu 25 la sută mai mare pentru fructe. Astfel, vom avea posibilitatea de a oferi salarii mai mari lucrătorilor noștri”, a relevat Mihail Uzun.

Întreprinderea „Ceviz Erik” de la Ceadîr-Lunga este una dinte cele nouă cooperative, fondate în cadrul proiectului implementat de People in Need (PIN) și susținut de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. PIN este o organizație neguvernamentală cehă care oferă suport și asistență pentru dezvoltare și ajutor umanitar în peste 20 de țări ale lumii. În R. Moldova programul a fost lansat în anul 2014.

Distribuie articolul: