Home » Analitica. Аналитика » Federația Rusă rămâne și în 2020 piața de bază pentru exportul fructelor moldovenești
Federația Rusă rămâne și în 2020 piața de bază pentru exportul fructelor moldovenești

Federația Rusă rămâne și în 2020 piața de bază pentru exportul fructelor moldovenești

Distribuie articolul:

Anul 2020 a adus recolte mai mici pentru producătorii de fructe din Moldova care au fost grav afectați de secetă, grindină și înghețurile de primăvară. Specialiștii afirmă că recolta de fructe va înregistra o diminuare cu 20 la sută în comparație cu anul trecut, însă pierderile reale urmează să fie estimate la finele anului.

Datorită pierderilor înregistrate și cantitatea de fructe care ajunge să fie exportată s-a diminuat semnificativ. Dacă în sezonul precedent am exportat peste 12 mii tone de cireșe, în lunile mai-august, ale anului curent, cifra exporturilor a ajuns la 7.835 tone. De menționat că, mai mult de 80 la sută din această cantitate a ajuns pe piața Federației Ruse, iar 115 tone au fost exportate în Uniunea Europeană (România, Croația, Suedia etc.).

Conform datelor înregistrate de Serviciul Vamal, în lunile Iunie-august Moldova a exportat puțin peste 2  mii tone de caise, comparativ cu 7 mii tone în aceeași perioadă a anului trecut. Printre țările în care au ajuns cele mai mari cantități de caise moldovenești se numără Ucraina, Federația Rusă și Republica Belarus. Pe piața Ucrainei au ajuns peste o mie de tone de caise. O cantitate mai mică, cu aproximativ 300 de tone a ajuns pe piața Rusiei, iar în Republica Belarus au fost exportate în total, în jur de 150 de tone. În perioada de referință, unii producătorii au exportat caise și pe piața europeană: 160 de tone de caise moldovenești au ajuns pe piața României.

Din cele 16 mii tone de prune, exportate până la 31 august, curent  – 11 mii tone au fost comercializate pe piața CSI, inclusiv Federația Rusă, iar 4.800 tone au fost exportate pe piața UE. Cantități semnificative au ajuns pe piața României și Poloniei – 2240 și respectiv 1412 tone. De menționat că, tradițional cantitățile cele mai mari de prune din Moldova sunt exportate în lunile septembrie-noiembrie.

50 la sută din strugurii de masă moldovenești, exportați în primele luni ale sezonului de recoltare au fost comercializați pe piața UE  – 910 tone, alte 950 tone au fost exportate în Rusia, Ucraina și Belarus.

Potrivita datelor oficiale, aproape 24 mii tone de mere de soiuri de vară și toamnă au fost vândute în lunile iulie-august, 2020. Practic 95% din cantitate a fost comercializată în Federația Rusă și alte țări din CSI, doar o cantitate nesemnificativă a ajuns în UE – 550 tone, preponderent în România.

În luna ianuarie 2020, cotele de export pentru prune, struguri de masă și cireșe moldovenești pe piața UE au fost majorate. Totuși din cauza prețurilor oferite și certificărilor necesare producătorii moldoveni continuă să vândă fructele preponderent pe piața Federație Ruse, deși condițiile  pe această piață devin din an în an tot mai exigente.

Sursă: Agroexpert

Distribuie articolul: