Home » Analitica. Аналитика » După stoparea exporturilor din Ucraina, preţul porumbului crește în continuare
După stoparea exporturilor din Ucraina, preţul porumbului crește în continuare

După stoparea exporturilor din Ucraina, preţul porumbului crește în continuare

Distribuie articolul:

Închiderea forţată a porturilor și terminalelor ucrainene urmată de suspendarea tuturor transporturilor comerciale din Marea Neagră și Marea Azov a determinat creşterea preţului cerealelor şi în special a porumbului.

Preţurile cerealelor din Golful SUA au început săptămâna cu creştere de la 309,25 dolari/tonă până la 327,75 dolari/tonă. La bursa europeană Euronext, preţurile au ajuns la 340,0 euro/tonă porumb, 351,25 euro/tonă grâu (cu livrare în luna martie) şi 821,75 euro/tonă rapiţă (cu livrare în luna mai).

Faptul că Ucraina nu mai poate exporta porumb, dar şi preocuparea legată de nivelul viitoarei recolte din America de Sud sunt principalele cauze ale creşterii preţului la porumb.

Analiştii pieţei se aşteaptă ca recolta de vară de porumb din Brazilia să ajungă la 21 de milioane de tone, cu 6,9 milioane de tone mai puțin decât estimările anterioare (27,9 milioane de tone) aşa cum a raportat Asociația braziliană a producătorilor de porumb Abramilho și compania locală de consultanță Céleres. În acelaşi timp, Argentina ar urma să recolteze 51 de milioane de porumb în acest an, cu 1,5 milioane de tone mai puțin față de anul precedent. Producția din ambele țări a fost grav afectată de secetă, datorită lipsei precipitațiilor în principalele regiuni de cultură.

În aceste condiţii, SUA rămâne cel mai important furnizor pentru statele din Asia care se bazau pe recolta mare de porumb din Ucraina (din acest an) pentru a-și acoperi o mare parte din necesar până când porumbul din Brazilia va intra în piaţă, în această vară.

Rusia și Ucraina furnizau împreună aproximativ 16% din exporturile mondiale de porumb, dar Ucraina este de departe cel mai mare exportator și a obținut o recoltă record anul trecut.

Distribuie articolul: