Home » Analitica. Аналитика » Preţul grâului (va) creşte: potenţialul de export al Ucrainei şi Rusiei se epuizează rapid
Preţul grâului (va) creşte: potenţialul de export al Ucrainei şi Rusiei se epuizează rapid

Preţul grâului (va) creşte: potenţialul de export al Ucrainei şi Rusiei se epuizează rapid

Distribuie articolul:

Dacă export de grâu al Ucrainei şi Rusiei va continua în același ritm, volumele disponibile pentru export ar putea fi semnificativ mai mici până în primăvara anului 2025, ceea ce va conduce, cu siguranţă, la o creştere a preţurilor, scrie Revista Ferma.

Doi paşi înainte, unul înapoi” – aşa ar putea fi caracterizată evoluţia pieţei agricole din ultimele două luni. După ce a ajuns la un vârf de 229,75 euro/tonă, preţul grâului de panificaţie a cunoscut ieri (9 octombrie 2024) un uşor recul şi a „căzut” cu 1 euro/tonă, până la 228,75 euro/tonă pentru contractele futures Euronext pe decembrie. Dar, pentru următorul termen, martie 2025, grâul a cunoscut o apreciere uşoară (+0,75 euro/tonă) şi a ajuns la 241,75 euro/tonă.

Grâul a scăzut ieri (9 octombrie 2024) și la Bursa din Chicago (CboT) până la 598,25 cenți USD/bushel (echivalentul a 199 euro/tonă) și a pierdut 5,25 cenți USD/bushel față de cotaţiile de miercuri.

Preţul porumbului a urmat aceeaşi evoluţie cu a grâului de panificaţie. Astfel, după ce luni (6 octombrie 2024) a ajuns la un maxim de 216,25 euro/tonă pentru contractele futures Euronext pentru noiembrie, au urmat două zile de scăderi uşoare şi preţul s-a închis ieri (9 octombrie 2024) la 213,25 euro/tonă. Cele mai mari preţuri la porumb, de până la 224,5 euro/tonă se înregistrează pentru contractele futures din august 2025.

Piaţa grâului este dominată de Rusia şi Ucraina

Ucraina a exportat deja aproximativ 5 milioane de tone de grâu din iulie până în septembrie 2024. Guvernul a aprobat o cotă de export de aproximativ 16 milioane de tone pentru anul curent. Este probabil că guvernul Rusiei va impune noi taxe de export sau alte restricții de livrare pentru a preveni epuizarea rezervelor şi asigurarea necesarului intern. Aceasta ar putea fi una dintre cauzele pentru care comercianții „se grăbesc” în prezent să scoată mărfuri agricole din țară.

Rusia și Ucraina domină în prezent comerțul mondial cu grâu şi ambele țări au recoltat mai puțin în 2024, ceea ce ar trebui să se reflecte și în volume mai mici de export în sezonul 2024/2025. Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Rusia manifestă „o anumită agresivitate” în a plasa cereale ieftine pe piaţa mondială.

Rusia şi Franţa au exportat mai puţin

În perioada iulie – septembrie 2024, agenţia AgriMer a raportat exporturi Franţei către țări terțe au fost de aproximativ 500 mii de tone, cu 200 mii de tone mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. SovEcon și-a redus prognoza de export de grâu din Rusia pentru sezonul 2024/2025 cu 0,5 milioane de tone, până la 47,6 milioane de tone. În ciuda acestui fapt, agenția a menționat că exporturile de grâu din Rusia progresează rapid, susținute de niveluri mai ridicate ale stocurilor.

Egiptul vrea grâu la preţuri mici Agenţia de stat a Egiptului, GASC, încearcă din nou să cumpere grâu pe scară largă de pe piața internaţională. Potrivit rapoartelor din piaţă, GASC a iniţiat o licitaţie pentru 3,12 milioane de tone de grâu de panificaţie, împărțite în volume lunare de livrare de 510 mii de tone în perioada noiembrie 2024 – aprilie 2025. Cel mai probabil, Rusia și Ucraina vor furniza o mare parte din aceste cantități, dar şi Statele Unite sunt „în cărţi” pentru o parte din tranzacţii. Reamintim că, în luna august a acestui an, președintele Abdel Fattah al-Sisi a anunțat cea mai mare licitație de grâu din istoria Egiptului, pentru o cantitate totală de 3,8 milioane de tone. Cu toate acestea, GASC a achiziționat doar 7% din necesarul anunţat, deoarece nu s-au găsti furnizori care să vrea să livreze grâu la prețuri mici.

SUA ar putea intra pe piața de export a Europei

Pe lângă statele din nordul Africii, Turcia – un alt jucător important s-ar putea alătura pieţei internaţionale cu o ofertă importantă de grâu. În funcție de momentul în care vor sosi viitoarele comenzi, statele din regiunea Mării Negre s-ar putea să nu mai poată livra în întregime cantităţile necesare.

În cazul realizării acestui scenariu este posibil ca Statele Unite să devină unul dintre participanții activi pe această piaţă şi să acopere o parte din necesarul de grâu de panificaţie. Iar SUA a furnizat deja grâu Egiptului în acest sezon. Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) a raportat că exporturile de grâu au ajuns la aproximativ 7,5 milioane de tone în perioada iulie-septembrie 2024, comparativ cu doar 5,5 milioane de tone livrate în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Distribuie articolul: