Home » Analitica. Аналитика » Exporturile de mere moldovenești din noiembrie sunt dintre cele mai scăzute din ultimii 5 ani
Exporturile de mere moldovenești din noiembrie sunt dintre cele mai scăzute din ultimii 5 ani

Exporturile de mere moldovenești din noiembrie sunt dintre cele mai scăzute din ultimii 5 ani

Distribuie articolul:

Potrivit datelor operaționale de la Serviciul Vamal al Moldovei, luna trecută țara noastră a exportat doar 7,8 mii tone de mere, în valoare totală de circa 4 milioane de dolari, acesta fiind unul dintre cele mai slabe rezultate ale lunii noiembrie în perioada de cinci ani.

Republica Moldova a livrat mai puține mere în străinătate doar în noiembrie 2022 (7,1 mii tone) și noiembrie 2020 (6,7 mii tone), raportează experții EastFruit. Cifra maximă de export din noiembrie a fost de 22,5 mii tone (2021).

Luna trecută, majoritatea merelor din Moldova au mers în CSI – 5,7 mii tone, inclusiv piața rusă – 2,8 mii tone, piața kazahă – 2,6 mii tone. Puțin sub 1 mie de tone de mere moldovenești au fost exportate în Uniunea Europeană, inclusiv către România – 731 tone.

După introducerea embargoului pe 4 decembrie, exportul oficial de mere din Moldova către piaţa rusă se va opri, evident. Și reexportarea acestui produs prin țări terțe este probabil să fie problematică și cu o rentabilitate scăzută. Ținând cont de această împrejurare, se poate presupune că comercianții moldoveni vor căuta activ oportunități de a exporta mere în Uniunea Europeană, România vecină – în primul rând, precum și în țările din Golful Persic și Asia de Sud-Est. În acest sens, este de remarcat faptul că în anii precedenți au existat precedente pentru exportul lunar de primăvară a mii de tone de mere moldovenești pe piața românească.

În același timp, este foarte probabil ca o pondere semnificativă a merelor moldovenești din recolta din 2023 să fie livrată la prelucrare fabricilor locale pentru producerea de concentrat de mere în primăvara și vara anului viitor. În urmă cu doi ani, în această perioadă a sezonului, au fost prelucrate aproximativ 40 de mii de tone de mere.

Distribuie articolul: