Piața cerealelor este în continuă schimbare, însă nu în favoarea fermierilor. Prețul grâului a scăzut la minimele din ultimii trei ani și nu există niciun semn că această depreciere s-ar putea opri curând. De vină, spun analiștii, ar fi exporturile masive de grâu și porumb din Rusia și Ucraina la prețuri foarte joase.
Prețul grâului a cunoscut noi valori minime, sub 190 de euro pe tonă în luna martie (vineri, grâul MATIF a coborât pe Bursa de la Paris la 182,75 euro/tonă pentru luna martie). Acestea sunt cele mai mici prețuri la grâu din ultimii trei ani 3 ani, au confirmat analiștii. Astăzi, 4 martie prețul a crescut până la 184 euro.
La cel mai important port comercial francez din Rouen, prețul este de 188 de euro pe tonă, în timp ce în portul Hamburg, grâul de panificație a fost recent cotat la 205 de euro.
Prețurile sunt mai ridicate în portul Constanța unde vineri, pe 1 martie, prețul grâului FOB Constanța a fost de 184 euro pe tonă pentru marfa cu calități de panificație, în timp ce marfa de furaj a avut un preț de 168 euro pe tonă.
Citește și: Pictor® Revy – noul fungicid pentru rapiță, floarea-soarelui, soia, porumb și sfecla de zahăr
Potrivit majorității analiștilor și comercianților, principalul motiv al scăderii prețurilor este reprezentat de grâul ieftin din Rusia și Ucraina. În prezent, Comisia Europeană raportează prețuri de export (FOB – free on board) pentru Ucraina la nivelul de 159 de euro pe tonă. La aceeași dată, exportul de grâu încărcat în Rouen (FOB) era cotat la 202 euro pe tonă.
Diferențele de preț sunt mari și la orz, deși nu la fel de mari ca la grâu. Aici, Comisia citează prețuri de export de 164 de euro pentru originea Mării Negre și de 185 de euro pentru producția din Europa.
Pentru astăzi, 4 martie, Ministerul Agriculturii anunță următoarele prețuri estimative:
- Grâu alimentar: 2700-3200 lei/t
- Grâu furajer: 2400-2900 lei/t
- Orz: 2200-2600 lei/t.
Porumbul din Ucraina trage în jos prețurile din Europa
La porumb, situația este similară. Porumbul din Ucraina se încarcă săptămâna trecută cu 155 de euro, iar la cel mai important centru comercial francez din Bordeaux porumbul costă cu 30 de euro mai mult și anume 185 de euro pe tonă.
Pe piața europeană futures, porumbul MATIF a scăzut vineri, 1 martie, la 174 de euro pe tonă (scădere de 4 euro într-o zi). Astăzi, prețul puțin și-a revenit – până la 175 euro.
Prețul pentru porumb FOB Constanța a fost vineri, 1 martie, de 157 euro/tonă.
În Republica Moldova, luni, 4 martie, porumbul se comercializa în intervalul 2350-2600 lei/tona (conform datelor MAIA).