Home » Noutăţi. Новости » Fermierii britanici contestă interdicţia UE privind neonicotinoidele
Fermierii britanici contestă interdicţia UE privind neonicotinoidele

Fermierii britanici contestă interdicţia UE privind neonicotinoidele

Distribuie articolul:

Avocaţii care acţionează în numele Uniunii Naţionale a Agricultorilor (NFU) din Marea Britanie se luptă în instanţă pentru a anula interdicţia utilizării produselor pe bază de neonicotinoide, invicând lipsa dovezilor ştiinţifice.

Apelul împotriva deciziei Uniunii Europene de a folosi orice insecticide pe bază de neonicotinoide în aer liber este susţinut de compania Bayer CropScience şi a fost prezentat în iunie iunie la Curtea de Justiţie Europeană din Luxemburg.

În decembrie 2013, Comisia Europeană a anunţat interzicerea neonicotinoidelor, după ce oamenii de ştiinţă au legat utilizarea acestora cu vătămarea albinelor. Interdicţia a vizat utilizarea a trei ingrediente active – imidaclopridul şi clothianidinul companiei Bayer şi tiametoxamul celor de la Syngenta, pentru culturile cu flori considerate atrăgătoare pentru albine, precum rapiţa, porumbul şi floarea soarelui.

UE a extins interdicţia în 2018 pentru a acoperi întreg spectrul de utilizare în aer liber a celor trei substanţe activi, inclusiv pentru sfecla de zahăr.

Studiile revizuite periodic au legat utilizarea produselor pe bază de neonicotinoide de scăderea populaţiei de albine, dar rezultatele sunt contestate vehement de Bayer. Aceasta susţine că studiile au fost “efectuate în limitele artificiale ale unui laborator şi nu sunt în niciun caz reprezentative pentru condiţiile reale de teren”.

Astfel că în iunie, Bayer s-a adresat Curţii Europene de Justiţie, în numele NFU, solicitând anularea acestei interdicţii. În mai 2018, Bayer şi Syngenta mai lansaseră o contestaţie legală împotriva deciziei CE, însă tribunalul general al UE a respins contestaţia şi a decis că Comisia a aplicat corect “principiul precauţiei”, care “dă prioritate cerinţelor referitoare la protecţia sănătăţii publice, siguranţei şi mediului, dincolo de interesul economic”.

Un raport din 2017 concluziona că interdicţia utilizării substanţelor pe bază de neonicotinoide provoacă pierderi anuale de aproape 900 milioane de euro cultivatorilor europeni de rapiţă, inclusiv o diminuare a randamentelor de 4%, ceea ce reprezintă echivalentul a 912.000 tone.

Distribuie articolul: