Home » Analitica. Аналитика » Importurile chineze de soia ar putea ajunge la 100 de milioane de tone
Importurile chineze de soia ar putea ajunge la 100 de milioane de tone

Importurile chineze de soia ar putea ajunge la 100 de milioane de tone

Distribuie articolul:

După recordul de 95,54 de milioane de tone de soia importate, stabilit în 2017, China va ajunge anul acesta la aproape 100 de milioane de tone soia importate, potrivit datelor vamale oficiale.

Astfel, în ciuda îngrijorărilor legate de reducerea cererii globale, pe fondul pandemiei Covid-19 și a tensiunii dintre SUA şi China, cel mai mare importator global de soia va atinge un nou record.

China a importat deja 83,21 milioane tone de soia în perioada ianuarie-octombrie anul acesta, iar importurile din noiembrie și decembrie se așteaptă să fie de circa 9 milioane tone/lună, conform datelor comerciale. În perioada menţionată, China a preluat 82% din totalul transporturilor internaţionale de soia.

Pe fondul scăderii cererii globale de mărfuri din cauza pandemiei, creșterea importurilor chineze de soia este urmarea eforturilor producătorilor de carne de porc care încearcă să se refacă după criza cauzată de pesta porcină africană (PPA). Pandemia Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței de porc din China și a cererii de hrană pentru animale, comparativ cu efectele PPA.

După decimarea efectivelor de porci ca urmare a PPA, se aşteaptă ca ponderea fermelor mari să crească în următorii cinci ani şi să reprezinte peste 60% din producția de carne de porc a Chinei, pe măsură ce micii fermieri ies din piață din cauza pierderilor financiare. Această evoluţie a structurii fermelor va avea ca efect creşterea importurilor de soia pentru producerea de furaje pentru acele ferme de mai mari dimensiuni. Ferme mici obișnuiau să hrănească porcii cu resturi alimentare.

În octombrie China a cumpărat mai puţină soia din Brazilia

Importurile chineze de soia din Brazilia au ajuns în octombrie la cel mai scăzut nivel din 2015 pentru această lună şi cu 90% mai puţin decât în octombrie 2019. În termeni absoluți, Brazilia a livrat luna trecută puțin peste 2 milioane de tone de soia către China.

De la începutul anului de comercializare (februarie 2020),  aproape 63 de milioane de tone de soia au fost exportate de Brazilia către China, în creștere cu 22% față de 51,5 milioane de tone expediate către Brazilia în aceeași perioadă de nouă luni din 2019.

Din totalul exporturilor braziliene de soia în 2020, ponderea livrărilor către China este de 73,3%, comparativ cu 76,2% în 2019.

Distribuie articolul: