Home » Analitica. Аналитика » Republica Moldova – cel mai mare exportator de mere în Federaţia Rusă
Republica Moldova – cel mai mare exportator de mere în Federaţia Rusă

Republica Moldova – cel mai mare exportator de mere în Federaţia Rusă

Distribuie articolul:

Federaţia Rusă a majorat importul de mere în stare proaspătă în sezonul agricol 2017/18, după ce ultimii ani s-a atestat o tendenţă de diminuare a importurilor.

Importul total de mere în stare prooaspătă a constituit în anul curent (iulie 2017 – iunie 2018) 856 000 tone, aproximativ cu 30 la sută mai mult ca anul precedent. Cea mai mare cantitate a importului de mere s-a înregistrat în sezonul 2013/14 – 1,2 mln tone. Ulterior, Federaţia Rusă a impus embargo asupra importului de fructe şi legume din ţările UE. Deja, în 2016/17 importul de mere a constituit 653 mii tone.

Lista celor mai mari exportatori de mere nu s-a modificat comparativ cu anul trecut.

Noutatea este că în anul curent, cel mai mare exportator de mere în stare proaspătă în Federaţia Rusă a devenit Republica Moldova, o treime din merele din import din Federaţia Rusă, fiind importate din Moldova. În 2017/18 Republica Moldova a exportat cu 55% mai multe mere în Rusia, comparativ cu sezonul precedent.

Liderul de anul trecut – Serbia, şi-a diminuat substanţial exporturile, anul acesta fiind doar pe locul 3, fiind depăşită de China care a avut o cotă de 18% din totalul importurilor de mere pe piaţa rusă.

Astfel, în sezonul 2017/18 Serbia a exportat în Rusia doar 123 mii tone mere, cu 40 la sută mai mult ca în sezonul precedent.

Experţii explică importurile masive din acest an cu recolta mică de mere din Rusia – 1,1 mln tone, o recoltă mai slabă fiind atestată doar în 2011 – 1,04 mln tone.

Distribuie articolul: