Home » Analitica. Аналитика » În ultimul an, prețul grâului a crescut cu peste 40%
În ultimul an, prețul grâului a crescut cu peste 40%

În ultimul an, prețul grâului a crescut cu peste 40%

Distribuie articolul:

În ultimul an, prețul grâului a crescut cu peste 40% la nivel european și mondial. Doar săptămâna trecută, ultima zi de tranzacții încheiate a adus pe Bursa de la Paris o nouă creștere, până la un nivel de 254.50 euro, pentru grâul MATIF cu livrare din septembrie.

Vinerea trecută, grâul din contractul cu livrare în septembrie a crescut cu 3,6% la bursa MATIF până la 254,5 euro pe tonă. Raportat la anul trecut, grâul este mai scump cu 40,8%, numai în ultima săptămână fiind înregistrate aprecieri de preț de 10,9.

Prețul grâului la Bursa din Paris se află la cele mai înalte niveluri începând cu 30 aprilie anul acesta (maximul istoric atins a fost de 257,75 euro/tonă), analiștii vorbind chiar de un prag de 300 de euro pe tonă ce ar putea fi atins dacă aprecierea grânelor continuă în același ritm.

Un mare aport îl are și cel mai recent raport Agenției SUA pentru agricultură (USDA), care a redus semnificativ estimările privind recolta de grâu din Rusia și Canada, doi mari exportatori mondiali.

Pe Bursa de la Chicago, prețul grâului CBoT în contractul cu livrare în septembrie a crescut vineri cu 1,2%, ajungând la 280,04 dolari/tonă. În ceea ce privește raportul de la un an la altul, cotațiile au crescut cu 53,4%. În ultima săptămână, grâul de pe bursa americană s-a scumpit cu 6,0%.

Pentru anul agricol 2020-2021 au fost semănate circa 318.000 hectare de grâu, ceea ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut și 64.000 hectare de orz, cu 18% mai mult decât în anul 2019. Datele Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) arată că recolta de cereale este mai bogată decât în anul trecut, chiar dacă campania de recoltare a început mai târziu din cauza ploilor.

Şi estimările Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că, în acest an, recolta medie la majoritatea culturilor ar putea fi peste media anuală. Astfel, se prognozează că roada medie pe țară în anul 2021 va constitui 3,3-3,6 tone de grâu la hectar, în timp ce roada medie în ultimii 10 ani a constituit 2,9 tone.

Distribuie articolul: