Preţul grâului a explodat în 2021 odată cu intrarea în primăvară și cu activarea taxei de export de 50 de euro pe tonă pentru grânele ruseşti.
Pe fondul acestei mişcări de piaţă, grâul MATIF – contractat pe Bursa Euronext de la Paris, a atins la începutul acestei săptămâni un nivel de 245 de euro pe tonă cu livrarea în martie, iar ieri, prețul se discută la 250 de euro pe tonă.
Grâul pe MATIF în contractul cu livrare în martie a atins un preț de 250,00 euro/tonă și este cu 30,5% mai scump decât anul trecut la aceeași dată. Prețul din prezent a mai fost atins ultima dată pe 2 mai 2013.
Prețul porumbului la bursa din Paris pentru contractele cu livrare în martie a crescut cu 0,5% și s-a ridicat la 227,50 euro/tonă, iar în ultimul an a crescut cu 35,8%.
Creșteri și pe bursa americană de cereale
Pe Bursa de la Chicago, grâul CBOT în contractul din martie a scăzut cu 1,7% și costă 236,53 dolari/tonă. În ceea ce privește raportul față de acum un an, cotațiile au crescut cu 21,7%.
Prețul porumbului din contractul de livrare din martie la Bursa din Chicago a scăzut cu 1,4% și s-a ridicat la 215,54 dolari/tonă, iar în ultimul an a crescut cu 49,4%.
De ce s-a scumpit atât de tare grâul
Saltul preţului la grâu nu este susţinută numai de taxa de export introdusă de Rusia de la 1 martie, în valoare de 50 de euro/tonă. La pachet vine din China o cerere crescută de cereale, în America de Sud se resimt efectele inflaţiei, iar în SUA fermierii nu se pot lăuda cu producţii excelente. În acest context mondial, specialiştii apreciază că asistăm la un super ciclu al prețurilor agricole, cu avantaje majore pentru fermieri. De asemenea, specialiștii iau în calcul și explozia de preț la petrol.
Încă de la sfârșitul lunii februarie, prețul grâului a început să urce extrem de rapid, la maxime ce nu au mai fost atinse de mulți ani. Pentru prima dată din 2013 și până acum, grâul european a fost din nou comercializat cu 245 de euro pe tonă, iar la recolta din acest an se negociază un preț de 203 euro pe tonă.