Sanctum
Home » Analitica. Аналитика » Luptă pe piața mondială a grâului: UE versus Rusia
Luptă pe piața mondială a grâului: UE versus Rusia

Luptă pe piața mondială a grâului: UE versus Rusia

Distribuie articolul:

Toată lumea este cu ochii pe Rusia, care câştigă tot mai mult teren pe pieţe tradiţionale de export ale UE. Federația Rusă ar putea deveni primul exportator mondial de grâu în acest sezon. Practic, face jocurile şi preţurile pe piaţa grâului.

Exporturi de grâu: Rusia – plus 20%, UE – minus 20%

Exporturile de grâu ale Europei au de suferit de pe urma recoltei record de grâu a Rusiei, informează publicaţia economică Bloomberg. Cifrele vorbesc de la sine, în condiţiile în care exporturile de grâu ale Rusiei au crescut cu 20% în acest sezon, iar cele ale UE au scăzut cu 20%. Rusia începe să intre pe pieţele tradiţionale de export ale UE, graţie unui argument foarte simplu: grâu de calitate bună, la preţuri pe care mulţi concurenți nu şi le pot permite.

Toată lumea este cu ochii pe Rusia în prezent. În ultimii ani, Rusia a fost din ce în ce mai agresivă în lupta pentru noi pieţe. UE are acum o mare problemă: ce să facă cu surplusul său de cereale, a declarat Miroslaw Marciniak, director la firma poloneză de consultanţă InfoGrain, citat de Agerpres.

Exportator de top

Într-o lume în care există o supra-aprovizionare cu cereale, pieţele emergente low-cost din Rusia şi America Latină contestă furnizorii tradiţionali precum SUA şi UE. În ultimii ani Rusia a devenit o superputere pe piaţa grâului. Acest fapt a dus la scăderea preţurilor mondiale la grâu, cotaţiile futures la Chicago înregistrând o scădere de 11% în ultimii doi ani. Miercuri, 15 noiembrie 2017, la bursa de la Chicago cotaţia bushel-ului de grâu a scăzut cu 0,3%, până la 4,44 dolari.

În sezonul trecut, Rusia a depăşit UE la exporturile de grâu, urcând pe locul doi în topul exportatorilor, şi analiştii estimează că în 2017-2018 va ocupa poziţia de lider mondial. Creşterea producţiei agricole a Rusiei i-a permis să îşi extindă prezenţa pe pieţele din Asia şi până în Africa.

Trei sferturi din grâul achiziționat de Egipt, furnizat de Rusia

Majorarea exporturilor ruseşti de cereale este o veste proastă pentru UE, în special pentru Franţa, primul producător din UE, care încearcă să îşi redobândească poziţia pe o piaţă pe care a pierdut-o după recolta extrem de mică de anul trecut. Rusia a profitat de situaţie şi a intrat pe pieţele care în mod tradiţional aparţineau Franţei, precum Camerun, Coasta de Fildeş, Mauritania şi Senegal.

De asemenea, Rusia domină importurile de grâu ale Egiptului, cel mai mare cumpărător mondial, în condiţiile în care trei sferturi din grâul achiziţionat de Egipt în acest sezon au venit din Rusia şi doar 18% din UE, adică din România şi Franţa. Anul trecut a fost deschisă uşa pentru grâul rusesc şi acum nu ştim când această uşă se va închide. Este o mare îngrijorare pentru grâul francez, susţine Gabriel Omnes, analist la Strategie Grains

Din cauza costurilor mai mari de cultivare şi a aprecierii euro, furnizorii de grâu din UE au probleme în a concura cu rivalii lor din Rusia. Mulţi fermieri şi colectori din Germania şi Polonia preferă să aştepte până când vor vedea preţuri mai mari. În plus, există posibilitatea ca o iarnă deosebit de grea în Marea Neagră să limiteze livrările de grâu, ceea ce ar deschide calea pentru cerealele din Europa, este de părere Ben Bodart, director la firma de consultanţă CRM AgriCommodities.

Cu toate acestea, perspectivele diminuării pieţelor de export pentru Europa ar putea să îi forţeze pe decidenţii din UE să se gândească ce să facă cu surplusul de cereale al Europei, crede Miroslaw Marciniak, directorul firmei poloneze de consultanţă InfoGrain. Este de datoria fermierilor europeni să găsească recolte alternative sau pieţe alternative unde pot obţine valoare adăugat pentru recoltele lor. În acest moment avem o supraofertă de cereale şi oriunde te uiţi nu vezi decât stocuri mari, susţine Marciniak, citat de Agerpres.

Distribuie articolul: