Home » Noutăţi. Новости » Noi măsuri de susținere a producătorilor autohtoni de fructe
Noi măsuri de susținere a producătorilor autohtoni de fructe

Noi măsuri de susținere a producătorilor autohtoni de fructe

Distribuie articolul:

Vineri, 15 martie 2019, a avut loc o ședință de lucru în care s-a discutat despre soluțiile optime de susținere a producătorilor de fructe în vederea asigurării bunei desfășurări a activității acestora. La ședință au participat factorii de decizie de la Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor,  Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”, precum și reprezentanți din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Agenția de Investiții.

Recent, membrii Asociației ”Moldova Fruct” au aprobat la ședința Adunării Generale, o rezoluție, în care au fost invocate toate provocările stringente din sector cu care se confruntă producătorii agricol.

În acest sens, membrii „Moldova Fruct” consideră necesar:

  • de a mări Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural;
  • de intensificat negocierile cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotelor la exportul de prune și struguri, inclusiv negocierea unor cote de import a merelor, fără taxe cu Republica Arabă Egipt;
  • de asigurat numărul suficient de autorizații de transport,
  • aprobarea Programul „Mere în școli”.

Totodată, potrivit Asociației „Moldova Fruct”, este importantă susținerea statului, în vederea certificării producătorilor agricoli la standardele de calitate, precum și facilitarea accesului la apa pentru irigare, inclusiv, compensarea pierderilor provocate de înghețurile târzii de primăvară din aprilie 2017.

La final de ședință, ministrul Nicolae Ciubuc a declarat: ”Vom discuta cu instituțiile abilitate asupra instituirii unui cadru eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de monitorizare a calității, inofensivității şi trasabilității fructelor, atât la producere pentru piaţa internă, cât şi pentru export, așa încât să vedem în rețelele de magazine din țară fructe autohtone sănătoase, calitative și frumos ambalate. De asemenea, până la începutul unui nou an școlar vom elabora Regulamentul privind achiziţionarea merelor, direct de la producători, şi distribuirea gratuită a acestora în şcoli, iar pe parcurs, ne vom convoca ori de câte ori va fi necesar pentru a soluționa problemele abordate”.

Distribuie articolul: